Komentari Sve vesti

Jovan Sekulić: Zbogom prijatelji moji

Milan Živadinović i Nenad Stekić preselili se u carstvo nebesko

Ljudi moji, šta se ovo dešava­. Oni najbolji odlaze u carstvo nebesko, a loši političari, pokvareni tajkuni, kvazi pevači, a o starletama da ne pričam, putuju i zarađuju. Ode toliko poznatih i priznatih glumaca, umetnika, sportista… jednostavno, nema ih više.

U dva dana, ovaj svet su napustili Milan Živadinović i Nenad Stekić, moji prijatelji za sva vremena. Otišli su tiho, nenametljivo, da je retko ko to znao.

Sa Živom sam drugovao od 1974, on je krenuo u trenerske vode, vodeći Spartak iz Subotice, a ja sam počeo da se borim za mesto u novinarskom svetu. Posao nas je spojio, putovali smo, upoznali se i postali prijatelji. On je rastao kao trener, ja kao novinar, ali smo uvek bili tu, da jedan drugom pomognemo i da ka krčimo put ka afirmaciji. S ponosom mogu da kažem da smo uspeli i jedan i drugi i da nismo uzalud traćili sve ove godine.

Živa je bio profesionalac od glave do pete, pored porodice, fudbal mu je  bio sve. Voleo je i provod, žene, voleo je prijatelje, pomagao je svima… Voleo je film, pogotovo pozorište, oblačio se po poslednjoj modi, fudbalere nije učio samo fudbalu nego i životu, edukovao ih je, bio im je i prijatelj i brat. Obišao je čitav svet, ali je uvek, gde god bio i šta god radio, bio uz svoja dva sina, svoja dva stuba ljubavi. Pamtiću ga kao čoveka ogromnog srca, s kojim sam proveo dane i noći za nezaborav. Fudbal i život su nas spojili i nikada nisu razdvojili. Do onog dana kada je nenajavljeno otišao, bez pozdrava. Jer, i to je bio Živa, nikoga nije hteo da opterećuje. I broj 77 (toliko je imao godina) kao da govori da je uvek bio specifičan i samo svoj.

A Nenad Stekić, to je posebna priča. Čovek sa Banovog brda, kum mog pokojnog brata Bože, najlepši sportista svih vremena. Devojke su za njim prosto ludele, širom sveta, a skakači u dalj ga baš nisu voleli jer ih je preskakao, uz osmeh. Bo je prvi skakač u dalj koji je osam metara preskočio više od 100 puta, da Bob Bimon  nije odleteo na 8.90 u razrađenom vazduhu u Meksiku, bio bi i svetski rekorder, a ne samo evropski (8.45).

 Druženje s njim je bio plezir, bio je pametan, načitan, a sjajno je svirao i gitaru. U vreme kada je bilo jako teško biti najbolji na svetu, Steka je pokazao da neko iz Beograda, Srbije, Balkana, može da pobeđuje i Amerikance, Ruse, Francuze, Nemce… Ali, plaćao je svoj ceh. Sećam se kao sada, kada su se slavili rođendani mog bratanca Borisa, Nenad je sve zabavljao do 22 časa, a onda odlazio kući da ispoštuje „dnevni red“. Zato je bio i ostao veliki.

Tužno je da je otišao u 71. godini, tužno je da se poslednjih godina borio sa prokletom bolesti, on koji je trčao, skakao, leteo, koji je pevao i svirao, koji je  bio srpski maneken i lepotan, preselio se u raj, u to sam siguran, i ostavio iza sebe tri ćerke, lepotice kojima će ostati večna uspomena i koje će biti ponosne na lik i delo svog oca koga je poštovao čitav svet.

I ja sam srećan što sam se družio sa Živom i Stekom i što mogu s ponosom da kažem da smo bili prijatelji, za sva vremena.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.