Sportske vesti Sve vesti

Ivan Golac: Umobolnici kreiraju fudbal!

Da biste danas gledali fudbal morate da ste dobro tehnološki potkovani. Jer, treba shvatiti sve ono što gledate na ekranu. Počev od VAR-a koji ubija fudbal koji puca po svim šavovima, pa do činjenice da treneri gledaju akcije koje su prošle na mini tv ekranima. A još je smešnije, ili tužnije, kada igraču koji ulazi na teren pokazuju iz svezaka valjda akcije koje ih čekaju, ili pišu i ne gledaju šta se dešava jer verovatno ne mogu da zapamte šta treba da kažu u poluvremenu…

O ovome i još o nečemu pričam sa Ivanom Golcem, koji je na Ostrvu veliko ime, a proglašen je i za najboljeg stranca u istoriji Sautemptona. Zašto baš sa nekadašnjim bekom Partizana? Pa zbog toga što svakodnevno gledam Premijer ligu, zasigurno najjaču u Evropi, a baš u Engleskoj je i najzanimljivije a ima i najviše novina i  čudnih odluka.

–  I ja tvrdim da je engleski fudbal najkvalitetniji i najatraktivniji ali me ljuti kada gledam neka velika trenerska imena koja se poigravaju sa fudbalom. Da, i ja sam primetio kada pomoćni trener Mančester junajteda posle gola pokazuje Solksjeru na tv ekranu akciju kao da je to u tom trenutku bitno. Šta će to da mu donese a da on to nije mogao da primeti na terenu.

Ivan Golac ne može da veruje da jedan Žoze Murinjo igraču koji ulazi sa klupe lista neku svesku…

– To je cirkusijada. Ne znam šta mu pokazuje, valjda neke akcije, a lista li lista a ovaj ga i ne gleda. Šta je mogao da mu pokaže, nacrtane akcije, a da o tome nije mogao da priča čitavu nedelju pre utakmice. Ne mogu da verujem da treneri, na svim meridijanima, stalno nešto zapisuju i samim tim ne vide ni šta se dešava na terenu. A još mi je smešnije kada ispisuju nešto na ceduljicama a onda igrači koji ulaze na teren donose to saigračima a oni čitaju li čitaju…

Ivan se ne zaustavlja, očigledno mu ove novotarije smetaju.

– Šta radiš šest dana ako svoje zamisli moraš da gledaš na tv ili pišeš cedulje.  Ja sam sastanke držao dan pre utakmice, ostavljao sam ih da hladne glave izlaze na teren. Nažalost, sve je manje pravih stručnjaka, ja vidim gomilu klovnova, koji skaču, gestikuliraju, svadjaju se. Od takvih mi je muka. Zašto oni to rade osim ako žele da ostave utisak nekoj nižoj fudbalskoj klasi.

Slušam Ivana i pitam ga: otkud toliko razočarenje, toliki bes…

– Zato što obožavam fudbal, a mnogo toga se urotilo protiv fudbala. Danas umobolnici kreiraju fudbal. Mnogo se čovek udaljio od prirode i Boga i zato plaća cenu. A Gospod nas testira. I sve vidi.

Interesovalo me je šta to praktično znači i dobio brz odgovor:

– Trenerski posao je postao besmislen i zato je fudbal u poslednjih 20 godina doživeo stravičan sunovrat. Novac je postao sve i svja, a igra je otišla u drugi, treći plan. Pitam se, šta je trener.  Imamo danas kompjuterske trenere koji su postali roboti. Udaljili su se od suštine fudbala, a kada to uradiš, gubiš misiju. Ljudi moji, fudbal je najlepša igra i znalo se da se na terenu sve rešava.

A sada, šta se sada dešava. I gde se rešava.

– Dešava se VAR – kao iz topa će Golac. – Ta skalamerija je najveća budalaština koja se pojavila u fudbalu. Koja je svrha i koji je smisao. Osim što je igra – povređena. Na taj način, kada se igra prekida, pa se gledaju snimci a često donodse pogrešne odluke, ne daju da čovek i priroda budu jedno. Sve se pretvara u pantomimu, fudbal gluvonemih. Nema više radosti, daš gol i čekaš da li važi ili ne važi. Da li ti je mali prst na nozi ispred protivnika, a onda one glupe linije presudjuju a ni oni koji se time bave ne znaju šta je istina. Za to vreme igrači stoje, hlade se, gube ritam pa  i želju.

Nije Golac propustio priliku da ne iskritikuje i novinare.

– I oni koji komentarišu ili pišu  upali su u tu zamku. Ne bave se suštinom, radije pišu o enormnim i nenormalnim transferima, žutim delovima fudbalske igre, nego o tome zašto je fudbal pao na niske grane. Ali, to ne interesuje ni one koji od toga žive…

Tužna priča, konstatujem, a Ivan Golac zaključuje u istom stilu.

– Tako je, kako je, a ja sve manje gledam fudbal. Ovaj moj, u Engleskoj, zna da mi povremeno razgali dušu, jer ipak se na Ostrvu igra najbolji fudbal. Ostali, ne znam, kažem ti, retko ih gledam…      

Jovan Sekulić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.