Aktivnosti Sve vesti

Dragan Pejić Era – autor košarkaških bestselera

Dragan Pejić (50) bio je dugogodišnji dopisnik lista „Sport“. Godinama je pisao o sportu u Užicu, Čajetini i Zlatiboru. Njegovi izveštaji, komentari i priče o klubovima i pojedincima koji su proslavljali njegov kraj, uvek se sa radošću prepričavaju među poklonicima sporta. Nažalost, lista „Sport“ više nema i to je ljuta rana koja ne da mira popularnom Peji, dugogodišnjem članu Udruženja sportskih novinara Srbije i prvom sekretaru Udruženja novinara Zlatiborskog okruga.

-Još uvek ne mogu da shvatim da se ugasio sportski list koji je punih sedam decenija rado viđen, tražen i čitan kod svih generacija. Nažalost, nije bilo leka, jer je naš list pao u ruke „nadrilekara“, koji nisu imali snage, sluha, znanja i pre svega želje da spašavaju „Sport“ – komentariše nastalu situaciju Dragan Pejić.

Za dobrog novinara uvek se pronađe posao. Tako je Pejić i dalje aktivan. Istina, nije u pisanom, ali jeste u elektronskom novinarstvu.

– Redovno pratim i komentarišem pre svega fudbalske i košarkaške utakmice. Sarađujem na obostrano zadovoljstvo sa regionalnom TV Lav.

Dragan Pejić (levo) sa autorom teksta Stojanom Petkovićem

Pejić se u mladosti rekreativno bavio sportom, pa otuda i velika želja da se na spisateljski, svoj način oduži klubovima sa kojima je godinama sarađivao.

– Zaista mi je bila velika želja da napišem knjige – monografije klubova koji bitišu na našem području. To su autorske knjige „Koševi kraj Đetinje“, „Čajetina pod obručima“ i „Skakavci sa Crnkose“, a bio sam koautor publikacije „Uz rukomet – do visina“ i „Mikoš i Kojadin“.

Nisu samo knjige ono čime se ponosi Dragan Pejić. Tu je pre svega složna porodica – supruga i dva sina. I sve je nekako u znaku sporta, jer i Pejini sinovi polako, ali sigurno nastavljaju sportsku tradiciju. Supruga Zorica uvek ima pune ruke posla, junački odoleva sportskim iskušenjima.

– Ona je stub porodice. Uz nas, najpre uz mene, a potom i od sinova, naučila je puno o sportu – kaže u šali popularni Peja. – Stariji sin Nemanja ozbiljno je zagazio u košarkaške vode. Uveliko deli pravdu u igri pod koševima na mečevima Republičkog ranga. Mlađi Miloš ne žuri, još „opipava“ teren.

Za dve i po decenije koliko prati sportska zbivanja Dragan Pejić je dobio vredno priznanje Sportskog saveza Užica za doprinos u razvoju sportskog novinarstva i afirmaciji sporta i fizičke kulture 2007. godine. Bio je u najužem izboru za priznanje „Dopisnik godine“ 2016. koje dodeljuje Udruženje sportskih novinara Srbije. Nije ga dobio, a „Sport“ je u međuvremenu ugašen.

Pred Pejićem novinarom i publicistom stoje novi izazovi. Sigurno je da njegove knjige, sportska sabrana dela, svakako neće ostati nezapažena. USNS dodeljuje nagrade i u oblasti stvaralaštva.

– Pored četiri već pomenute knjige, svetlost dana ugledaće uskoro i monografija posvećena velikom košarkaškom asu Sretenu Đuriću i njegovom klubu Plej, koji je osnovan 1991. Knjiga nosi naziv „Dete sa loptom postaje bolji čovek“. To će na neki način zaokružiti celinu, kada je košarka u pitanju.

Za Peju nema odmora. U najavi su pisani tragovi i o ostalim sportovima užičkog kraja. Ovih dana priprema se da pokuca na vrata još nekih uzornih kolektiva u gradu na Đetinji.

Autor teksta: Stojan Petković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.