Aktivnosti Sve vesti

Borislav Stanković – gospodin košarka

Na beogradskom Sajmu knjiga predstavljenja je dvojezična monografija „Borislav Stanković – gospodin košarka“, koju je u izdanju „Službenog glasnika“ objavio novinar „Politike“ Aleksandar Miletić.

-Ovo nije prva knjiga o mojoj karijeri, ali je možda najznačajnija i najsveobuhvatnija. Jedna je od najlepših koju sam ikada imao – rekao je na promociji legendarni košarkaški funkcioner, igrač i trener Borislav Stanković. – U nekadašnjoj Jugoslaviji košarka je počela da se igra u sokolskim društvima, po školama i bila je jedna nepoznanica za naš svet i prilike. To je igra koja vas oduševljava zbog neizvesnog ishoda, koji menja čitavu utakmicu u roku od pet sekundi. To je igra koja je privlačila omladinu celog sveta. Danas je to sport koji posle fudbala može da se bori za srebrnu medalju u popularnosti sportova.

Autor monografije o dugogodišnjem generalnom sekretaru Svetske košarkaške federacije (FIBA) sportski novinar Aleksandar Miletić je istakao:

-Biti u blizini Bore Stankovića znači biti blizu znanja i ideja. To je bila prilika da učim od istinskog velikana ovog sporta, a kasnije i privilegija kad mi je dopustio da postanem njegov prijatelj.

Borislav Stanković igrao je košarku u Partizanu, Crvenoj zvezdi, a najvijač je OFK Beograda. Promociji knjige prisustvali su Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Dejan Tomašević, generalni sekretar KSS, zatim reditelj Darko Bajić, predstavnik izdavača Jelena Trivan i brojne ličnosti iz sveta sporta i javnog života.

-U svoje ime i ime mojih kolega želim da se zahvalim čika Bori. Strani igrači nas nisu mnogo voleli, jer su mislili da nas čika Bora protežira. Uvek sam prema njemu osećao poštovanje i mnogo sam naučio od njega – rekao je Danilović.

Foto: M.Antić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.