Drugi pišu Sportske vesti Sve vesti

BEZ STARCA… SRBIJA IMA 70-godišnjeg fudbalera! Ne verujete? ALO! ga predstavlja…

DRUGI PIŠU: ALO

Milija Milenković

Milija Zeka Milenković (70) najbolji je dokaz da Nušićeva krilatica „Sokobanja, Sokograd, dođeš mator, odeš mlad“ nije obična fraza. 

Iako će 22. septembra 2020. napuniti 70 godina, ovaj superdeka je aktivan u FK Sokograd, a nedavno je osvojio i trofej u opštinskom kupu! Klub su osnovali veterani poznatijeg Ozrena, a od pre dve godine standardni su članovi opštinske lige Sokobanje. Zeka nije dosegao slavu Kazujošija Mijure (51), najstarijeg profesionalnog fudbalera na svetu, ali pitanje je da li će Japanac u njegovim godinama moći da stoji, a kamoli da igra?!

– Ne znam da li sam najstariji aktivni fudbaler na svetu, ali znam da i sada igram svim srcem i maksimalno odgovorno za Sokograd, koji je dobio ime po srpskom srednjovekovnom gradu, čije se zidine nalaze dva kilometra od Sokobanje i turistička su atrakcija ne samo mog rodnog kraja – ekskluzivno za „Alo!“ kaže krepki Zeka.

Neko bi u šali rekao da pamtite i Hajduk Veljka, koji je dva puta oslobađao grad?

– Ha, ha… Nisam ga sretao, kao ni njegovu ženu Čučuk Stanu. Verovatno nisu dolazili na utakmice.

Ih, nije valjda da možete da izdržite na terenu duže od desetak minuta?

– Šalite se!? Pa igram najmanje poluvreme, a često i čitavu utakmicu, naročito ako nas nema 11 na okupu.

Nije vam čudno kada igrate protiv dečaka koji mogu da vam budu unuci?!

– Bilo je takvih nedavno u finalu kupa, kada smo pobedili Mladost iz Resnika. Igraju uz specijalistički pregled i dozvolu. Meni to ne treba! Ali kod mene nema pardona. Sportska borba i fer-plej su na prvom mestu, pa neka pobedi bolji. Mnogo mi znači pehar koji smo nedavno osvojili pod svetlošću reflektora. Podsticaj za čitavu ligu, a imamo ambiciju da napadnemo prvo mesto. Ljudi koji dođu da nas gledaju ne veruju kako vezemo po terenu.

FK Sokograd

Ima li u klubu vaših ispisnika?

– Ma kakvi, posle mene je najstariji Jovica Lepojević, rođen 1966!

Znači, bez starca nema udarca?

– Ha, ha… Tako mu nekako dođe. Igram u defanzivi, ali nisam „kasapin“. Nekada sam bio krilo, pa bek, onda štoper, narodski rečeno čistač, a sada sam najčešće uz aut-liniju. Odigrao sam više od 1.000 utakmica u dresu Ozrena. Kasnije sam bio trener svih mlađih kategorija, prvog tima, tri puta predsednik… Samo nisam bio ekonom. Oduvek sam voleo fudbal. Maksimalno sam mu se posvetio i u vreme dok sam radio u SIZ-u i SUP-u kao administrativni radnik na izdavanju ličnih karti.

Znači, u vama rival ne vidi slabu tačku, a i povrede vas zaobilaze?

– Može samo da pomisli da će me proći! Vazduh sa Ozrena i termalne vode su spas za svakoga. Rođen sam u Sokobanji, kratko sam živeo u Boljevcu. Znate, u mom gradu je knez Miloš Obrenović rešio problema koje mu je stvarala reuma. Za banju ne bi bila dobra reklama da se povređujem.

Pratite li zbivanja u srpskom fudbalu?

– Ne gledam utakmice, loš je to kvalitet, bez žara, bez borbe… Više se trči u nižim ligama, gde su zanimljiviji i dinamičniji mečevi. Retko se i kladim, ali ako već uđem u kladionicu, izbegavam naše parove – zaključio je Zeka.

SOKOBANJSKI SPORTSKI RAJ

Čini se da Sokobanja ima predispozicije da postane sportska meka?

– Trudimo se da u što većoj meri razvijemo sportski turizam. Sportski centar „Podina“ je osnova oko koje se sve vrti, sjajni su tereni, vazduh, klima, lokacija, imamo turističku tradiciju – najavljuje još bolje dane Milan Gavrilović, predsednik OFS Sokobanje, koji amaterske klubove iz opštine pomaže tako što plaća troškove suđenja i doniranjem sportske opreme.

GITARA PRE FUDBALA

Milija ima suprugu i ćerku, ali unuk Pavle (17) nije krenuo njegovim stopama.

– Ma oprobao se u svim sportovima, čak smo mu kupili i šahovsku tablu, ali džaba. Nije sportski tip na dedu, ali zato po čitav dan svira gitaru – konstatuje Milenković.

METJUSU NIJE SMATALA NI KATARAKTA

Legendarni engleski fudbaler ser Stenli Metjus najstariji je strelac gola u profesionalnom fudbalu. Mrežu je zatresao u 50. godini.

DOMINACIJA FARAONOVOG UNUKA

Fudbalski svet je u januaru 2020. dobio najstarijeg fudbalera na svetu! Egipćanin Ez el din Bahader aktivan je u 75. godini! Egipatski klub 6. oktobar takmiči se u trećem rangu, a sklopio je ugovor s Bahaderom, koji je od FS Egipta dobio dozvolu da se pojavi na terenu. Čim je to uradio, našao se u Ginisovoj knjizi rekorda, pošto je nadmašio Izraelca Isaka Hajika, koji je 2017, u 73. godini, igrao za trećeligaški klub Ironi od Jehuda.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.