Sve vesti

ASOCIJACIJA SPORTSKIH NOVINARA JUGOISTOČNE EVROPE

U Ohridu je osnovana Asocijacija sportskih novinara jugoistočne Evrope, čiji je punopravni član i Udruženje sportskih novinara Srbije. Na prvom Kongresu nove organizacije za predsednika jednoglasno je izabran Nikola Lipovac iz Hrvatske, a za generalnog sekretara Miša Delev iz Bugarske. Članovi Izvršnog komiteta pored njih dvojice postali su još Veselin Drljević (Crna Gora), Boško Trpeski (Makedonija) i Sotiris Trantafilou (Grčka).

IKongres-Ohriddeja za formiranje Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope javila se 2005. godine i na njoj su u početku insistirali predstavnici Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Potom su se priključile ostale zemlje sa Balkana i počeli su da organizuju sastanke i turnire u malom fudbalu. Domaćini tih druženja do sada su bili Crna Gora, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Rumunija i Makedonija.

Na Kongresu Svetske asocijacije sportskih novinara (AIPS) u Bakuu aprila 2014. dogovoreno je da se neformalna okupljanja podignu na viši nivo, što se konačno i desilo u Makedoniji 10. oktobra.

Kongres u Ohridu vodili su predstavnici evropske i svetske Asocijacije sportskih novinara Jura Ozmec i Predrag Milinković. Usvojen je Statut koji je u saglasnosti sa Statutom AIPS-a, izabrani su prvi organi i dogovorene smernice daljeg rada.

Vasil-TupurkovskiOsnivačkom Kongresu Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope prisustvovali su predstavnici 9 država: Grčke, Bugarske, Turske, Rumunije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Srbije, dok je Mađarska poslala pismenu pristupnicu. Šef delegacije našeg udruženja bio je Slobodan Igrutinović (generalni sekretar).

Manifestaciju je telegramom podržao predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, a događaju u Ohridu prisustvovali su predsednik Olimpijskog komiteta te države Vasil Tupurkovski i direktor Agencije za mlade i sport Marjan Spaseski.

Tema Kongresa bila je i borba države, sportskih asocijacija i „sedme sile“ protiv negativnih pojava u sportu kao što su doping, rasizam i huliganizam.

Fantastičan organizator Kongresa i turnira u malom fudbalu sportskih novinara u Ohridu bilo je Udruženje sportskih novinara Makedonije. Smeštaj, druženje, plovidba jezerom i obilazak Svetog Nauma ostaće još dugo u pamćenju prisutnim novinarima iz našeg regiona. Boško Trpeski, Mihail Malahov i Dejan Tanevski bili su domaćini za primer.