Sve vesti

AIPS EVROPA ZABRINUTA ZBOG ODLUKE MOK

Predsednik Asocijacije sportskih novinara Evrope (AIPS Evropa) Janis Daras uputio je pismo Đaniju Merlu predsedniku Svetske asocijacije sportskih novinara (AIPS) u kome navodi zabrinutost zbog odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta da samoproklamovanoj republici Kosovo omogući uslovno članstvo u toj organizaciji. U pismu se između ostalog navodi:

AIPSEUROPE„Zabrinut sam zbog neverovatne i vrlo čudne odluke Izvršnog komiteta MOK da prizna Olimoijski komitet Kosova. Kao prvo zato što priznaje olimpijski komitet „države“ koja zvanično ne postoji, jer nije članica Ujedinjenih nacija. Po mom mišljenju uloga Međunarodnog olimpijskog komiteta je da promoviše olimpijski duh, a ne da sprovodi međunarodnu politiku ili da preuzima ulogu Ujedinjenih nacija. Mir i odnosi u Evropi veoma su osetljivi, naročito na Balkanu i u jugo-istočnoj Evropi i svi moraju voditi računa o tome.

Mislim da AIPS ne treba da sledi primer MOK-a. Moramo da odbranimo jedinstvo naše Asocijacije, jer se plašim da ako AIPS prihvati Kosovo kao pridruženu asocijaciju pre nego što to učine Ujedinjene nacije, postoji opasnost da nas napuste mnoge evropske asocijacije.

AIPS Evropa će shodno Statutu i međuanrodnim zakonima nastaviti za prima u svoju organizaciju samo Udruženja koja ispunjavaju uslove prema našem Statutu i koje su priznate od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija“

Janis Daras
predsednik Asocijacije sportskih novinara Evvrope
potpredsednik Svetske asocijacije sportskih novinara