Aktivnosti

„OSKAR“ ZA SPORTSKE NOVINARE

78. Kongres Asocijacije sportskih novinara sveta (AIPS) održan je u Parizu. Nakon što je Urugvaj zbog finansijskih problema u januaru otkazao organizaciju Kongresa u Montevideu, AIPS je na brzinu odlučio da okupi predstavnike „sedme sile“ u gradu u kome je i nastalo ovo udruženje 1924. godine.
Pariz 3
Program koji obično traje 4-5 dana, ovog puta je skraćen i počeo je 2. marta u večernjim satima u amfiteatru muzeja Luvr. Tom prilikom promovisana je ideja o nekoj vrsti novinarskog „Oskara“. „Abu Dabi Media“ u saradnji sa AIPS-om dodeljivaće trofeje i novčane nagrade za najbolje tekstove, TV reportaže, fotografije, web blogove, istraživačke priloge, a predviđeno je i nekoliko specijalnih nagrada.

U Olipisjkom komitetu Francuske, koji je smešten u ulici Pjer de Kuberten 3. marta održane su brojne prezentacije tokom kojih su novinari saznali kakve će imati uslove za rad na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. Nenad Lalović, predsednik Svetske rvačke federacije obavestio je prisutne o promenama u tom sportu i strategiji razvoja. Tokom dana održani su sastanci kontinentalnih sekcija, kao i regionalnih na kojima je aktivno učešće imao predstavnik USNS-a Predrag Milinković.

Kongres je završen nešto posle podneva 4. marta uz obaveštenje da će Doha biti domaćin narednog okupljanja sportskih novinara 2016. godine. Događaju u Parizu prisustvovali su predstavnici 110 država, među kojima su bile i sve zemlje iz balkanskog regiona. Na sastanku Asocijacije sporskih novinara jugo-istočne Evrope, kojim su rukovodili Nikola Lipovac (Hrvatska), Mišo Delev (Bugarska) i Veselin Drljević (Crna Gora), potvrđeno je da će Bugarska u Banskom početkom juna organizovati novo druženje i turnir u malom fudbalu za članove tog udruženja.