Saopštenja Sve vesti

Novinari za odlučniju borbu protiv huliganizma

Asocijacija sportskih novinara jugoistočne Evrope (SEESJA) na Kongresu u Staroj Pazovi uputila je apel državama iz regiona da spreče nasilje na sportskim takmičenjima, da oštrije i brže sankcionišu huligane. Sve zemlje u okruženju imaju problema sa izgredima koje izazivaju ekstremni navijači, šireći mržnju i nacionalizam. Time udaljavaju sa tribina prave ljubitelje sporta i stvaraju osećaj nesigurnosti, naročito kad se igraju derbi utakmice ili reprezentativni mečevi.

Novčane kazne FIFA i UEFA izriču nacionalnim savezima, ali one ne pogađaju prave vinovnike incidenata. Često se dešava da osobe protiv kojih je policija pokrenula brojne krivične prijave, nesmetano odlaze na stadione i ponavljaju krivična dela. Sudski postupci protiv njih traju mesecima, godinama, pa i čak zastarevaju.

Profesor Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ Radivoje Petrović imao je zanimljivo izlaganje na temu „Nasilje u sportu i mediji“. Skrenuo je pažnju da mnogi dnevni listovi zbog većeg tiraža daju previše prostora huliganskim ispadima u odnosu na sportski događaj. Procentualno veliki broj novinara nema strog stav prema ponašanju takvih navijača, koji su organizovani poput vojske i često su ogrezli u kriminal.

Predstavnici novinarskih udruženja iz Bugarske, Crne Gore, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Moldavije, Makedonije, Turske, Hrvatske i Srbije složili su se da pravosudni organi moraju da se ugledaju na britansko ili nemačko sudstvo, koje brzo reaguje i kažnjava huligane. Takođe, potrebna je i edukacija novinara i urednika kako izveštavati u situacijama kad navijači izazovu nerede ili pevaju rasističke i fašističke pesme, koliko im posvetiti pažnje u novini ili na TV-u…

U Staroj Pazovi je bilo reči o sve težem ekonomskom položaju sportskih novinara u zemljama regiona, kao i o učešću na sledećem Kongresu Svetske asocijacije sportskih novinara (AIPS) u Antaliji 2018.

Udruženje sportskih novinara Srbije dobilo je visoku ocenu za organizaciju fudbalskog turnira i Kongresa u Staroj Pazovi. Naredno druženje predstavnika „sedme sile“ biće održano u Makedoniji, dok se Mađarska prijavila za 2019. godinu.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.