Nagrade

BIRAMO NAJBOLJE, JAVITE SE

I ove godine Udruženje sportskih novinara Srbije, organizuje izbor “Sportiste godine” – tradicionalnu akciju kojom najuspešniji  sportisti dobijaju  odgovarajuće priznanje od onih koji su najmerodavniji da im jedno takvo priznanje dodele – od sportskih novinara. Molimo Vas da uzmete učešće u ovoj akciji i pošaljete svoje predloge.

Rok za slanje predloga je 21. decembar 2011.   

Što se tiče priznanja za najbolje pojedince u našem esnafu, i ovog puta proglasićemo  “Novinara godine“ , “Kameru godine” i “Dopisnika godine“, a tradicionalno ćemo dodeliti i priznanje “Za životno delo”. Po prvi put, uvodimo i nagradu  “Branka Prelević” kojom bi smo odali priznanje našim koleginicama, za doprinos razvoju ženskog sportskog novinarstva. Specijalno priznanje dodelićemo za “Izdavački poduhvat godine“

Kriterijumi za dodelu ovih nagrada su sledeći:

1. “Novinar godine”- Za ovo priznanje mogu konkurisati svi novinari iz elektronskih i štampanih medija koji su tokom godine imali veći broj tekstova, reportaža, prenosa, feljtona ili drugih vrsta novinarskih izraza, kojima su  obeležili godinu i ostavili značajan trag u sportskom novinarstvu.

Kandidati za ovo priznanje moraju imati besprekorno čiste biografije sa stanovišta moralnog i etičkog  kodeksa, kao i     da su svojim radom  doprineli podizanju profesionalnog  nivoa i ugleda  sportskog novinarstva.

2. “Kamera godine”- Za ovo priznanje mogu konkurisati snimatelji i fotoreporteri  koji su tokom 2011. imali veći broj zapaženih fotografija, fotoreportaža, snimaka, prenosa, kojima su takođe obeležili godinu i ostavili značajan trag u svojoj profesiji.

I za ovo priznanje mogu konkurisati one kolege koje imaju čiste biografije i koje su svojim radom značajno doprinele podizanju profesionalnog nivoa i ugleda sportskog novinarstva.

3.  “Životno delo” – Podrazumeva se  da za ovu nagradu mogu konkurisati oni sportski novinari, fotoreporteri i snimatelji koji su u svom dugogodišnjem radu dali izuzetno veliki doprinos podizanju ugleda, nivoa i sveukupnog  tretmana profesije “sportski novinar”.

4. “Dopisnik godine”  – Za ovu nagradu mogu konkurisati dopisnici svih medija  koji su izveštavali o značajnim događajima, a zbog kriterijuma za dodelu nagrade “Novinar godine” ne mogu ući u ravnopravnu konkurenciju za istu. Kandidati za  ovu nagradu moraju ispunjavati iste profesionalne uslove kao i za nagradu “Novinar godine”.

5. “Nagrada Branka Prelević”- Za ovo priznanje mogu konkurisati sve žene sportski novinari koje su tokom godine imale  više tekstova, reportaža, intervjua, feljtona itd.  u kojima su na sebi svojstven način pisale ili govorile o sportu. Isti profesionaslni uslovi važe i za ovu nagradu kao i za sve ostale.

6. “Izdavački poduhvat godine” – Specijalno priznanje dodeljuje se autoru ili izdavaču knjige koja je izašla iz štampe u prethodnoj godini  i dala najveći doprinos razvoju sportskog novinarstva. 

NAPOMENA: Svi kandidati za nagrade moraju biti punopravni članovi USNS, što podrazumeva plaćenu članarinu za tekuću godinu.

Predloge za nagrade sa adekvatnim obrazloženjem i prilozima (tekstovi, fotografije, snimci) mogu slati redakcije, pojedinci i sekcije sportskih novinara iz cele Srbije, na adresu: Udruženje sportskih novinara Srbije, Resavska 28, I sprat, 11 000 Beograd ili putem E-maila: usns@uns.org.rs. Sve predloge razmatraće sedmočlani žiri sastavljen od nauglednijih sportskih novinara.

Ceremonija dodele priznanja kao i proglašenje sportiste godine obaviće se krajem decembra 2011. godine o čemu će uslediti naknadno obaveštenje.

Za više informacija možete se obratiti sekretaru USNS Bobanu Igrutinoviću na tel/fax: 011-33-46-109 i 334-1815 ili na adresu: Udruženje sportskih novinara Srbije, Resavska 28, I  sprat, 11000 Beograd .