Aktivnosti Sve vesti

Sportski novinari sve ugroženiji u svetu

2016-klagenfurt-6

Predstavnik Udruženja sportskih novinara Srbije Predrag Milinković informisao je Izvršni odbor Asocijacije sportskih novinara Evrope (AIPS Evropa) na sastanku u Austriji o problemima sa kojima se suočava „sedma sila“ u našoj zemlji. Pretnje kolegama od strane sportskih funkcionera i navijača, nepoštovanje članske karte USNS i izdavanje akreditacija ljudima koji nisu članovi ni jednog novinarskog udruženja, samo su neki od izazova. Tome treba dodati i sve teže uslove za rad elektronskih medija koji koji nisu nosici TV i radio prava (non-right holders).

Učesnici sastanka konstatovali su da je položaj sportskih novinara sve više ugroženiji, posebno u zemljama tranzicije. Neki klubovi žele da kontrolišu šta objavljuju mediji preko izdavanja odnosno neizdavanja akreditacija, što utiče na kredibilitet i slobodu izražavanja „sedme sile“. Peticija za zaštitu prava radio reportera na fudbalskim utakmicama koja je prošle godine upućena Parlamentu Evrope još uvek nije razmatrana u Briselu, ali se očekuje da će uskoro biti stavljena na dnevni red te institucije.

Sednicama u Feldenu i Klagenfurtu prisustvovao je predsednik Svetske asocijacije sportskih novinara (AIPS) Đani Merlo i 11 članova IO AIPS Evrope: Janis Daras (Grčka), Čarls Kamenzuli (Malta), Lev Rosošik (Rusija), Mark Ventuljak (Francuska), Ginter Pfajstlinger (Austrija), Murat Agdža (Turska), Marina Vite (Holandija), David Naert (Belgija), Eldar Ismailov (Azerbejdžan), Nastasja Marinina (Belorusija) i Predrag Milinković (Srbija). Nedostajao je samo Italijan Đanfranko Kopola. Specijalni gosti bili su predstavnici udruženja sportskih novinara Švajcarske (Žanin Žižerl), Nemačke (Hans Joakim Cvingam), Slovenije (Jože Zidar), Hrvatske (Nikola Lipovac) i Mađarske (Đerđi Sološi).

Guverner Koruške Dr. Peter Kajzer priredio je prijem za sve goste i obilazak stadiona Sportpark u Klagenfurtu. Novinare je pozdravio i Karl Šnabl, osvajač zlatne i bronzane medalje na Zimskim Olimpijskim igrama u Insbruku 1976. (skokovi), koji sada radi kao doktor u olimpijskom timu Austrije.

Potvrđeno je da će 2017. biti održan Kongres AIPS Evrope u Budimpešti od 26-29. marta i Izborni Kongres Svetske asocijacije sportskih novinara (AIPS) u Seulu i Pjongčangu u prvoj polovini maja.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.