Saopštenja Sve vesti

Saopštenje SOS kanala: U pitanju je osveta

U javnosti su se pojavile različite inretpretacije zbog čega je SBB izbacio SOS kanal iz svog analognog paketa, koji imaju svi gradjani koji su se pretplatili na kabolvsku mrežu ovog operatora.

Kompanija SBB, koja je u vlasništvu KKR grupe, oglasila se saopštenjem  u kojem navodi da će „u cilju razvoja digitalnih servisa poziciju na kojoj se nalazio SOS kanal u osnovnoj ponudi iskoristiti za njihovo dalje unapredjenje“.

Medjutim, u pismu koje je SOS kanalu uputila direktorka SBB-a Viktorija Boklag ističe se „da zbog nepostojanja interesa SBB-a otkazujemo saradnju u pogledu analogne distribucije SOS kanala“.

Istina je sasvim drugačija. SOS kanal je još pre usvajanja Zakona o elektronskim medijima pokrenuo inicijativu da se uredi oblast reemitovanja tzv. prekograničnih kanala, koji se u Srbiji nalaze van pravnog i poreskog sistema, a Srbija se konvencijom o prekograničnoj televiziji obavezala da tim kanalima omogući nesmetano reemitovanje programa u mrežama kablovskih operatora.

Naše sugestije su usvojene, Zakonom je ova oblast jasno uredjena. On izričito zabranjuje da se izvorni program menja i prekraja, ubacivanjem reklama domaćih kompanija.

Nažalost, u praksi Zakon se nije primenjivao i prekogranični kanali i dalje drastično kršeći Zakon o elektronskim medijima i Zakon o oglašavanju svakodnevno  su nanosili ogromnu štetu budžetu, ali i domaćim televizijama.

Inicijativi i zahtevu SOS kanala pridružili su se mnogi domaći kanali, Unija poslodavaca Srbije, novinarska udruženja, ali bar do sada KKR grupa, u čijem sastavu su SBB, Total TV i čitav niz prekograničnih kanala, pokazala se  moćnijom od svih srpskih institucija i zakona.

Zbog toga deluje licemerno objašnjenje SBB-a da se SOS kanal isključenjem iz osnovne analogne ponude biti još dostupniji većem broju gledalaca.

Očigledno je da je samo SOS kanal izbačen iz analogne mreže jedini „platio ceh“ razvoju novih tehnologija kompanije SBB. Ali, ako je to cena da Zakon, konačno, počne da se primenjuje, da oni koji ga krše budu sankcionisani, da u budžet uđe novac koji je do sada odlazio van Srbije i da će ovo biti boljitak za sve domaće televizije, ta cena nije previsoka. Oni koji budu želeli da i dalje gledaju SOS kanal potražiće neka alternativna rešenja, jer u Srbiji ima i drugih, domaćih, operatora.

U zvaničnom objašnjenju menadžmenta kompanije ističe se da to što SOS kanal nije u analognoj ponudi  „korisnike ne remeti, jer se digitalna televizija ne doplaćuje i da će dobiti čak 30 kanala više za istu cenu“. To se znatno razlikuje od informacija koje ćete dobiti ako pozovete korisnički servis SBB-a. Oni će vas obavestiti da oni koji umesto analognog signala uzmu digitalni paket, istu cenu će plaćati samo dva meseca, a nakon tog perioda ona se uvećava.

Takođe, reći će vam da ugovor koji sklopite na dve godine ne možete raskinuti, bez obzira da li će sa liste kanala na koje ste se pretplatiti neki biti ukinuti, kao što se desilo sa SOS kanalom.

Vlasnik i direktor SOS kanala

Dragiša Kovačević