Saopštenja Sve vesti

Preminuo Franja Fratrić

 

U Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, nakon kratke i teške bolesti, jutros je, u 58. godini, preminuo uvaženi nastavnik Fakulteta za sport, profesor dr Franja Fratrić. Njegova smrt je nenadoknadiv gubitak, ne samo za fakultet i obrazovni sistem, već za celokupni sport. Ogromno znanje i veliko iskustvo, koje je profesor Fratrić posedovao i nesebično prenosio generacijama studenata, utkani su u mnoštvo osvojenih medalja i najvećih uspeha srpskog sporta. Njegova metodologija sportskog treninga i trenažne tehnologije, koje je razvio, primenjuju se, veoma uspešno, u mnogim sportskim granama.

Profesor Franja, kako su ga zvali i kolege i studenti, rođen je 07. juna 1959. u Somboru. Osnovnu i srednju medicinsku školu završio je u rodnom mestu, a Fakultet fizičke kulture u Novom Sadu. Diplomirao je 1991. godine sa ocenom 10.
Poslediplomske, magistarske studije, završio je 1994. godine na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu, a doktorsku disertaciju je odbranio 1997. godine na Fakultetu fizičke kulture Univerziteta u Beogradu.

Prošao je akademski put razvoja od studenta demonstratora, asistenta pripravnika, asistenta, docenta, vanrednog profesora do redovnog univerzitetskog profesora. Pored Fakulteta za sport, predavao je i na EDUCONS Univerzitetu u Novom Sadu. U svojoj uspešnoj univerzitetskoj karijeri profesor Franja je izvodio nastavu i na Fakultetima sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu i Nišu, na Fakultetu za menadžment u sportu ALFA Univerziteta, u čijem osnivanju je učestvovao i čiji je dekan bio jedno vreme.

Objavio je više od 180 naučnih i stručnih radova, u zemlji i inostranstvu. Bio je inicijator i organizator velikog broja domaćih i međunarodnih seminara, simpozijuma, konferencija, kongresa i ostalih naučnih i stručnih skupova. Gostovao je na mnogim fakultetima u okruženju gde je širio naučne činjenice i stručne veštine, posebno iz oblasti Teorije sportskog treninga, Funkcionalne dijagnostike sportista, sa interdisciplinarnim ,kibernetičko-fiziološkim, pristupom i Menadžmenta trenažnih tehnologija. Bio je mentor na preko 100 diplomskih, magistarskih i doktorskih radova. Studenti su ga posebno voleli zbog njegove neposrednosti, pravičnosti i, pre svega, nesebičnosti.

Ono što je profesora Franju razlikovalo od većine naučnih radnika iz oblasti sporta je njegova bliska i neraskidiva veza sa strukom. On sport nije samo izučavao, on je sport živeo. Više od 15 godina je bio uspešan atletski trener. Preko 20 godina je atletski sudija, a 17 godina trener u triatlonu. Bio je član Vojvođanskog i Jugoslovenskog atletskog Saveza, član i predsednik stručne komisije Atletskog saveza Srbije.

Bio je savetnik mnogim vrhunskim i perspektivnim sportistima i klubovima. Od triatlona, atletike, plivanja i tenisa, preko košarke, odbojke, fudbala, kajaka, tekvondoa i kik-boksa, do vaterpola, boksa, džuda, body-buildinga, aerobika, biciklizama, stonog tenisa, alpinizama i rvanja. Svim tim, a i mnogim drugim sportskim granama, profesor Franja je nesebično doprineo svojim ogromnih znanjem i dokazanom stručnošću.

Kroz ceo svoj život uspešno se nosio sa svim izazovima i naporima. Njegov životni stil je bio primer asketizma, u svakom pogledu. Skroman, tih, povučen, miran, nenametljiv, a i te kako prisutan, glasan i uočljiv, profesor Franja Fratrić će ostati da živi među svojim studentima, kolegama i sportistima. Njegovo delo je neprocenjivo i neizbrisivo.

Ipak, prerani i iznenadni odlazak profesora Franje, najviše je pogodio njegove najmilije, suprugu Nadu, kćerku Sanju i sina Alena.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno poznati i objavljeni.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.