Saopštenja Sve vesti

Policija maltretirala fotoreportere u Novom Sadu

Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) najoštrije osuđuje ponašanje policije na utakmici Vojvodina – Crvena Zvezda u Novom Sadu, na kojoj su čuvari reda vređali i onemogućavala rad fotoreporterima Bete, Tanjuga, „Blica“ i „Večernjih novosti“. USNS traži odlučnu reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova i pozivanje na odgovornost svih koji su prekoračili svoja ovlašćenja.

Kako je za UNS izjavio fotoreporter Blica Nenad Mihajlović, policajci koji su obezbeđivali utakmicu prvo su na ulazu zabranili novinarima i fotoreporterima da pojedinačno ulaze na stadion i tražili da zbog lakšeg pretresa ulaze u grupama. 

„Nikada nam to ranije nije traženo, ali smo pristali. Na ulazu su bili vrlo neprijatni prema nama, ispitivali su nas, pretresali i bili neljubazni i grubi. Kada se završila utakmica krenuo sam ka zapadnoj tribini gde je pres sala kako bih fotografisao konferenciju za štampu. Naišao sam na kordon policije i jedan od policajaca mi je rekao da ne mogu da prođem. Rekao sam mu da sam fotoreporter i da moram da stignem na pres konferenciju, ali on nije hteo da me pusti. Kada sam video da propušta druge ljude ponovo sam ga pitao zašto ne mogu da prođem, odgovorio je da čak da sad i svi prođu, ja neću i uputio me da sa grupom navijača Zvezde idem oko stadiona do zapadne strane. Nisam otišao jer mi nije bilo prijatno da idem sa grupom navijača. Otišao sam kući i nisam mogao da svoj posao završim do kraja“, rekao je Mihajlović.

Fotoreporteri Bete, Tanjuga i „Večernjih novosti“ Dragan Gojić, Jaroslav Pap i Darko Dozet potvrdili su UNS-u da su doživeli neprijatnosti na ulazu. Kako su istakli, obezbeđenje je svima pravilo probleme, detaljno ih pretresalo i oko pola sata im nije dozvolilo da uđu na stadion.

„Ovakav bezobrazluk i bahatost nismo nikada doživeli. Mi smo fotoreporteri, a ne navijači sa bakljama da nas toliko maltretiraju na ulazu. Ispitivali su nas, psovali i bili neprijatni“, rekao je UNS-u fotoreporter Bete Dragan Gojić.

USNS poziva i čelnike Fudbalskog saveza Srbije da reaguju, jer prema propisima FSS fotoreporteri imaju tretman službenih lica i zato nose posebne markere koji im se izdaju na ulazu u teren, zbog čega policija ne bi smela da ih maltretira.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.