Aktivnosti Saopštenja Sve vesti

Održan kongres AIPS u Budimpešti

Budimpešta je od 3. do 6. februara bila domaćin redovnog godišnjeg, a ukupno 83. Kongresa Svetske asocijacije sportskih novinara (AIPS). Među predstavnicima 88 zemalja, Srbiju je na ovom događaju reprezentovao član Izvršnog odbora USNS Dušan Jocić, inače predsednik Sekcije sportskih novinara Niša i urednik sportske rubrike „Narodnih novina“.

U sklopu Konresa, koji je održan u elitnom hotelu „Korintija“, dodeljene su i godišnje nagrade AIPS-a za dostignuća u svetskom sportskom novinarstvu. Ove godine pristiglo je više od 1500 kandidatura iz 125 zemalja, i one su prošle kroz nekoliko filtera, da bi žiri na kraju izdvojio po deset u svakoj kategoriji, a najbolja tri dobila su priliku da se poklone gostima na samoj dodeli, kao i novčana priznanja. Program je vodio Džonatan Edvards, jedan od najvećih svetskih atletičara svih vremena, nekadašnji olimpijski i dvostruki svetski šampion u troskoku, i dalje aktuelni svetski rekorder u ovoj disciplini, a osim njega, od visokih sportskih zvanica, ovom događaju su prisustvovali predsednik FIFA Đani Infantino, prvi čovek Međunarodne atletske federacije Sebastijan Kou, dve vrhunske mađarske aktivne sportistkinje-najbolja svetska plivačica današnjice Katinka Hošu, višestruka svetska rekorderka i olimpijska pobednica, kao i teniserka Timea Baboš, jedna od najboljih dubl igračica sveta, koja je nedavno osvojila Australijan open, u paru sa Kristinom Mladenović…

Program Kongresa je bio prilično bogat, delegatima su se obratili čelnici svetskih federacija u fudbalu, atletici, džudou, čak i novom sportu tekbolu, ljudi zaduženi za medijski sektor u Međunarodnom olimpijskom komitetu, UEFA, Svetskoj univerzitetskoj sportskoj asocijaciji, Evropskoj rukometnoj federaciji… Održana su i dva panela, jedan o istraživačkom novinarstvu, drugi o položaju žena u sportskom novinarstvu. Na kraju, učesnici Kongresa imali su priliku da posete dva veoma značajna objekta u Budimpešti. Velelepni, novoizgrađeni stadion „Puškaš Arena“, na kome će biti igrani mečevi najjače grupe na predstojećem Evropskom prvenstvu u fudbalu, u kojoj su Španija, Portugalija i Francuska, a u Parlamentu Mađarske, jednom od tri najveća na svetu i jednoj od najatraktivnijih svetskih turističkih destinacija, učesnike Kongresa je ugostila Tunde Sabo, mađarska ministarka sporta.

 

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.