Aktivnosti Saopštenja Sve vesti

Održan kongres AIPS u Budimpešti

Budimpešta je od 3. do 6. februara bila domaćin redovnog godišnjeg, a ukupno 83. Kongresa Svetske asocijacije sportskih novinara (AIPS). Među predstavnicima 88 zemalja, Srbiju je na ovom događaju reprezentovao član Izvršnog odbora USNS Dušan Jocić, inače predsednik Sekcije sportskih novinara Niša i urednik sportske rubrike „Narodnih novina“.

U sklopu Konresa, koji je održan u elitnom hotelu „Korintija“, dodeljene su i godišnje nagrade AIPS-a za dostignuća u svetskom sportskom novinarstvu. Ove godine pristiglo je više od 1500 kandidatura iz 125 zemalja, i one su prošle kroz nekoliko filtera, da bi žiri na kraju izdvojio po deset u svakoj kategoriji, a najbolja tri dobila su priliku da se poklone gostima na samoj dodeli, kao i novčana priznanja. Program je vodio Džonatan Edvards, jedan od najvećih svetskih atletičara svih vremena, nekadašnji olimpijski i dvostruki svetski šampion u troskoku, i dalje aktuelni svetski rekorder u ovoj disciplini, a osim njega, od visokih sportskih zvanica, ovom događaju su prisustvovali predsednik FIFA Đani Infantino, prvi čovek Međunarodne atletske federacije Sebastijan Kou, dve vrhunske mađarske aktivne sportistkinje-najbolja svetska plivačica današnjice Katinka Hošu, višestruka svetska rekorderka i olimpijska pobednica, kao i teniserka Timea Baboš, jedna od najboljih dubl igračica sveta, koja je nedavno osvojila Australijan open, u paru sa Kristinom Mladenović…

Program Kongresa je bio prilično bogat, delegatima su se obratili čelnici svetskih federacija u fudbalu, atletici, džudou, čak i novom sportu tekbolu, ljudi zaduženi za medijski sektor u Međunarodnom olimpijskom komitetu, UEFA, Svetskoj univerzitetskoj sportskoj asocijaciji, Evropskoj rukometnoj federaciji… Održana su i dva panela, jedan o istraživačkom novinarstvu, drugi o položaju žena u sportskom novinarstvu. Na kraju, učesnici Kongresa imali su priliku da posete dva veoma značajna objekta u Budimpešti. Velelepni, novoizgrađeni stadion „Puškaš Arena“, na kome će biti igrani mečevi najjače grupe na predstojećem Evropskom prvenstvu u fudbalu, u kojoj su Španija, Portugalija i Francuska, a u Parlamentu Mađarske, jednom od tri najveća na svetu i jednoj od najatraktivnijih svetskih turističkih destinacija, učesnike Kongresa je ugostila Tunde Sabo, mađarska ministarka sporta.