Saopštenja Sve vesti

NOVO RUKOVODSTVO USNS

Na sednici Izvršnog odbora Udruženja sportskih novinara Srbije (USNS) u Bogradu, konstituisano je novo rukovodstvo na osnovu odluke Izborne Skupštine održane 17.decembra 2015. Za predsednika USNS na Skupštini održanoj u glavnom gradu Srbije, izabran je Predrag Milinković, novinar RTS i dosadašnji vršilac dužnosti predsednika.

U narednom četvorogodišnjem periodu Izvršni odbor USNS imaće 11 članova. Sportske novinare Beograda predstavljaće: Predrag Milinković (RTS), Dragiša Kovačević (SOS kanal), Dejan Stevović (Sportski žurnal), Sašo Ilijoski (Večernje novosti), Radovan Maksimović (Sportnetwork) i Slobodan Igrutinović (Radio Beograd „202“). Novi mandat dobili su predsednik sekcije Moravičkog okruga Aleksandar Stefanović iz Čačka, predsednik sekcije Zlatiborskog okruga Zorica Đoković iz Užica, predsednik sekcije Nišavskog okruga Dušan Jocić iz Niša, predsednik sekcije Raškog okruga Stojan Petković iz Kraljeva i predsednik Aktiva sportskih novinara Vojvodine Mirko Kovačević iz Novog Sada.

U skladu sa Statutom Izvršni odbor izabrao je tri potpredsednika – Dragišu Kovačevića iz Beograda, Aleksandra Stefanovića iz Čačka i Mirka Kovačevića iz Novog Sada. Funkciju generalnog sekretara kao i u prethodnom periodu obavljaće Slobodan Igrutinović.

Izvršni odbor zauzeo je jedinstven stav da je stanje u našoj profesiji jako loše i da se moraju pojačati aktivnosti na zaštiti prava i statusa sportskih novinara Srbije.

Pojačaćemo saradnju sa sportskim klubovima i savezima kao i sa Ministarstvom omladine i sporta, Olimpijskim komitetom Srbije i Sportskim savezom Srbije. Intezivnija komunikacija sa članstvom USNS takođe će biti jedan od prioriteta novog Izvršnog odbora.

Insistraćemo na poštovanju pravila prilikom izdavanja akreditacija za ulazak na sportske objekte tokom važnih takmičenja, jer se u novinarskim ložama vrlo često nalaze osobe koje nemaju veze sa ovom profesijom.

Organizovaćemo okrugle stolove radi analize krize novinarstva i poštovanja kodeksa sa ciljem poboljšanja teške situacije. Nastavićemo saradnju sa Asocijacijom sportskih novinara sveta (AIPS) i Evrope (AIPS Evropa) u kojima inače imamo aktivnu ulogu. Predrag Milinković je u dva mandata izabran za člana Izvršnog komiteta AIPS Evrope i član je Finansijske komisije AIPS-a.

Na regionalnom novou nastojaćemo da okupimo novinare iz jugo-istočne Evrope kako bismo razmenili iskustva i organizovali turnir u malom fudbalu novinarskih reprezentacija.