Saopštenja

SOS KANAL BEZ AKREDITACIJA ZA FINALE KUPA

Udruženje sportskih novinara Srbije osuđuje neshvatljiv i neprofesionalan postupak organizatora finalne utakmice fudbalskog Kupa Srbije (Jagodina – Vojvodina), koji je zabranio ekipi SOS kanala da snimi reportažu sa ove utakmice. Snimateljima i novinarima najstarijeg sportskog kanala u našoj zemlji, objašnjeno je da TV Arena sport, koja ima ekskluzivna prava prenosa finalnog meča, ne dozvoljava prisustvo kamera drugih televizija.

Ovakav postupak nije u skladu sa pozitivnim međunarodnim propisima koji se odnose na TV prava, jer nigde nije zabranjeno da se snimaju i emituju kratki prilozi sa određenog sportskog događaja, bez obzira ko je nosilac TV prava.

Udruženje sportskih novinara Srbije poziva Fudbalski savez Srbije da ispita kako je došlo do ovog nemilog događaja i preduzme mere iz svoje nadležnosti protiv onih koji su zloupotrebili svoja prava i ugrozili slobodu medija i pravo novinara na rad.

Podsećamo da je zakonom zabranjeno sprečavanje novinara da obavljaju svoj posao, kao i svaki vid pritiska na novinare, te da su za sve ovakve postupke predviđene oštre kaznene mere.