Sve vesti

SVE TEŽI POLOŽAJ NOVINARA

Na sastanku Izvršnog komiteta Asocijacije sportskih novinara Evrope  u Milanu  od 14. do 16. oktobra predsednik AIPS Evrope Janis Daras najavio je nove akcije u cilju zaštite položaja sportskih novinara. Raspuštanje Javnog servisa Grčke predstavlja eksperiment, koji ako prođe bez posledica u toj zemlji, može postati formula i za druge države. Samim tim, sudbina novinara među kojima ima i dosta sportskih reportera, neće biti ni malo ružičasta.

Milano-1

Dodatni problem su sve skuplja prava za izveštavanje sa sportskih događaja. Čak se i radio reporterima traže nerealno velike sume novca da bi radili kao akreditovani novinari, što u prošlosti nije bio slučaj.  Žan Pol Savar, član IK AIPS Evrope iz Francuske uputio je peticiju Evropskom Parlamentu u Briselu o kojoj će se uskoro raspravljati.

Sastanak u Milanu organizovao je generalni sekretar Čarls Kamenzuli uz podršku vodećih ljudi Udruženja sportskih novinara Italije Đanfranka Kopole i Andree Kocija. U radu je učestvovao i Đani Merlo, predsednik Asocijacije sportskih novinara sveta, koji je pripredio i svečanu večeru u Viđevanu.

Srbiju je predstavljao Predrag Milinković, a prisutni su bili još Džimi Megi (Irska),  Ginter Pfajstlinger (Austrija), Filip Barker (Velika Britanija), Žan Pol Savar (Francuska), Eldar Ismailov (Azerbejdžan), Murat Agdža (Turska), Janis Daras (Grčka) i Čarls Kamenzuli (Malta).

Naredni sastanak IK AIPS Evrope biće održan u Klagenfurtu početkom marta 2014. godine, a mesec i po dana kasnije uslediće Izborni Kongres AIPS Evrope i redovni Kongres AIPS-a u prestonici Azerbejdžana (27. april – 1. maj Baku).