Saopštenja

NAPAD NA SPORT

Udruženje sportskih novinara Srbije najoštrije osuđuje grube političke provokacije na fudbalskoj utakmici u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo između Srbije i Albanije. Zastava takozvane „Velike Albanije“ na bespilotnoj letelici – dronu izazvala je burnu reakciju navijača na stadionu Partizana, incidente među igračima i ulazak manjeg broja huligana na teren. Posebno zabrinjava reakcija jednog navijača, koji je u direktnom prenosu istrčao ispred voditelja RTS-a i njegovog gosta u novinarskoj loži i vređao premijera države.

stadion-partizanaUdruženje sportskih novinara Srbije više puta je upozoravalo Fudbalski savez Srbije i fudbalske klubove da se mora oštro kontrolisati ko dobija  akreditacije za utakmice visokog rizika, jer se u prošlosti često dešavalo da u prostoru namenjenom „sedmoj sili“ sede deca, ljudi koji burno navijaju i osobe koje niko od novinara ne poznaje i najverovatnije se ni ne bave tim pozivom.

Zahtevamo da se ispita ko je napravio propust na stadionu Partizana i dozvolio licu koje nije novinar, da nesmetano sedi u novinarskoj loži i potom istrči između kamere i voditelja i neprimereno se ponaša. U uređenim zemljama sasvim je normalno da se kontroliše ulazak u novinarsku ložu, jer se može desiti da neki nezadovoljni navijač napadne voditelja dok radi svoj posao ili njegove gosta.

Šteta je načinjena u Beogradu, očekuje se kazna UEFA, ali je važno da naše relevante organizacije uvaže apel Udruženja sportskih novinara Srbije i reaguju kako se slični incidenti ne bi ponavljali.