Sportske vesti Sve vesti

Marina Maljković napustila klupu Srbije

Marina Maljković

Marina Maljković

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije, Marina Maljković, saopštila je danas na konferenciji u „Kući košarke“ da napušta klupu nacionalnog tima.

– Posle dosta razmišljanja i mnogih neprospavanih noći, želim da obavestim javnost u Srbiji da sam donela odluku da podnesem ostavku na mesto selektorke ženske košarkaške repezentacije Srbije. I sami znate da sam osoba koja odluke, pogotovo ovakve prirode, ne donosi bez prethodno ozbiljnog razmišljanja. Želela sam da završimo još jedan ciklus takmičenja i posle ostvarivanja cilja i plasmana na Evropsko prvenstvo u Češkoj dala sam sebi vremena da dobro razmislim o tome da li sam u stanju da i dalje obavljam posao selektorke. Uprkos velikim sportskim ambicijama i želji da pokušam da našem nacionalnom timu pomognem da ostane na vrhu, pojavio se osećaj umora, fizičkog i emotivnog pražnjenja, koji me je sustigao posle više od pet godina neprekidnog rada istovremeno, u klubu i reprezentaciji. U ovom trenutku nisam u stanju da dam ono što uvek od svojih igračica i saradnika tražim, a to je maksimum i bilo bi sebično sa jedne strane, a destruktivno sa druge, da posao koji volim najviše na svetu u mojoj Srbiji koju volim najviše na svetu obavljam polovično. Drugih razloga donošenja ovakve odluke nema. Uvek sam bila iskrena i ovom prilikom želim da se izvinim svima onima kojima se nisam javila ili odgovorila na poruke prethodnih dana, a koji su na ovaj ili onaj način čuli za moju odluku.

Marina Maljković je sinoć iz Istanbula doputovala u Beograd kako bi obrazložila svoju odluku.

Sinoć sam stigla u Beograd i vraćam se nazad za par sati isključivo iz poštovanja prema instituciji u kojoj se nalazimo i predsedniku Predragu Daniloviću, jer sam želela da lično informišem javnost o svojoj odluci na mestu na kome sam pre pet godina promovisana u selektorku ženske košarkaške reprezentacije. Prethodni period pamtiću isključivo po lepim stvarima i rezultatima koji su prevazilazili sve moguće realne okvire, a dolazili su kao posledica predanog i vrednog rada grupe u kojoj su bili ljudi iz Saveza, svi, od operativaca do čelnih ljudi, mog stručnog štaba i, naravno, najviše igračice i to sve one koje su makar i jedan dan provele na pripremama sa nama od 2011. godine i tako dale svoj doprinos. Zajedničkim radom napravili smo najveći uspeh u istoriji ženske košarke u Srbiji. Krenuli smo od nule, a na kraju smo se popeli na krov Evrope i stigle do olimpijske bronze. Za mene je najveća čast činjenica da sam dobila priliku da predstavljam moju Srbiju na velikim takmičenjima. Takvu vrstu dodatne motivacije, želje i emocije ne može da ponudi nijedan drugi posao – rekla je Maljkovićeva i dodala:

Odlaskom sa mesta selektorke, ja ne odlazim iz srpske košarke. Naprotiv, uložiću svu energiju da promovišem žensku košarku u Srbiji u želji da napravljeni rezultati ne budu samo bljesak, već da postanu deo jedne nove tradicije. U okviru Pokreta za žensku košarku omogućili smo da 400 devojčica besplatno trenira košarku, a radićemo na tome da do kraja 2017. broj devojčica koje besplatno treniraju košarku može da se ispiše sa četiri cifre. Viđaćete me svakog meseca u Srbiji na druženju sa mojim malim košarkašicama, jer želim da im u besplatnim školama košarke omogućim najbolje moguće uslove za razvoj i košarkaški napredak. Predsedniku Daniloviću, prvom i jedinom kome sam pre nekoliko dana saopštila svoju odluku, izuzetno sam zahvalna jer je kao dugogodišnji vrhunski sportista i uspešni funkcioner prepoznao moje iskrene razloge ovakve odluke. Njemu, svim ljudima u Savezu i našoj reprezentaciji želim mnogo sreće i uspeha u budućnosti. U meni će uvek imati prijatelja i osobu koja će u svakom trenutku biti na raspolaganju, spremna da pomogne – zaključila je Marina Maljković.

(Foto: KSS)

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.