Sportske vesti Sve vesti

Korak po korak do medalje

„Dečak iz komšiluka“ – Veljko Gligorić pred početak Svetskog prvenstva u Beogradu

Kako se bliži 24. oktobar, datum koji nekim ljudima ne predstavlja ništa osim još jednog dana u 2021. godini koja je ušla u poslednju četvrtinu, za ljubitelje sporta i sportiste taj datum je mnogo bitan, jer tad počinje najveća sportska smotra koja će se održati u Srbiji – Svetsko prvenstvo u olimpijskom boksu za muškarce. Mundijal koji će se održati po 21. put okupiće veliki broj boksera iz celog sveta, čak iz 105 zemalja. Boje srpske trobojke braniće 12 takmičara među kojima je i jedan „dečak“ sa severa Bačke – Veljko Gligorić . Student – bokser i najveći adut Srbije za medalju na planetarnoj smotri nadmetaće se u perolakoj kategoriji do 57 kilograma.

Dugogodišnji reprezentativac Srbije je višestruki šampion države, osvajač prvog mesta na Međunarodnom turniru „Zlatni gong“ u Makedoniji. Višestruki šampion Vojvodine, vicešampion na Balkanskom prvenstvu, osvajač prvog mesta na „Zlatnoj rukavici“, bronzane medalje na Omladinskom turniru u Rusiji, drugog mesta na omladinskoj „Vojvođanskoj zlatnoj rukavici“, pobednik je Kupa Srbije u sezoni 2019/2020. sa ekipom BK „Radnički“. Ovo je samo deo rezultata Veljka Gligorića, a poslednji među mnogobrojnim trijumfima koji  je bio od izuzetnog značaja,  je naslov najboljeg boksera na nedavno završenom Seniorskom prvenstvu Srbije čime je i overio vizu za mesto u nacionalnom timu za Svetski šampionat u Beogradu. Posle dvomesečnih priprema pre nekoliko dana je konačno i potvrđeno da će Gligorić braniti boje Srbije na dosada najmasovnijoj planetarnoj smotri.

– Pripreme za ovaj turnir su  počele pre dva i po meseca. Prvi ciklus smo odradili na Zlatiboru.  Usledilo je Državno prvenstvo koje nam je bilo ujedno i kvalifikaciono tj. izborno ko će se naći u reprezentaciji na ovim poslednjim pripremama i ko će učestvovati na Svetskom prvenstvu. Boksovao sam u kategoriji 57kg i ostvario pobedu u prvoj rundi prekidom protiv protivnika iz Novog Sada u finalu, domogao se titule prvaka države  i na taj načn sebi obezbedio mesto na poslednjim pripremama. Finiš priprema obavljamo u Beogradu u Hotelu „Jugoslavija“. Treniramo tri puta dnevno. Tu je sa nama još jedan bokser iz Hon Konga, kao i bokseri iz Češke, Moldavije i sa njima  radimo kontrolne sparinge i proveravamo da li su dosadašnje pripreme urodile plodom, da li smo i koliko spremni za start Mundijala, a juče sam  saznao da ću se i definitivno nadmetati na Svetskom prvenstvu koje počinje 24. oktobra kada je otvaranje i prvi dan borbi – objašnjava Gligorić svoj put do najveće svetske smotre plemenite veštine.

Tri dana nas deli do početka Mundijala u olimpijskom boksu za muškarce čiji domaćin je srpska prestonica i „Štark Arena“ gde će se glavni akteri boriti za najviše mesto na tronu, ali i vredne novčane nagrade. Biće ovo najmasovnije Svetsko prvenstvo u boksu, ali i najduži i najteži put do medalje.

Posle Prvenstva diploma inženjera

Pored toga što je jedan od najboljih u Srbiji u sportu kojim se bavi Veljko Gligorić je i redovan student. Malo mu još nedostaje da bude vlasnik diplome za primenjeno softversko inženjerstvo.
– Trenutno sam fokusiran samo na ovo takmičenje, a posle Prvenstva nastaviće se borba na oba fronta. Ako uzmem medalju onda ću napraviti malu pauzu da se odmorim i  više posvetim fakultetu,  jer mi je ostalo jako malo da ga završim i da uzmem tu željenu diplomu negde do februara ili najkasnije do juna sledeće godine.  Plan je bio ove godine, ali zbog priprema nisam uspeo da uskladim sve. Svatsko prvenstvo je jednom u životu,a sve ostalo će se nadoknaditi. Važno je da sad ovo prođe kako treba i kako priželjkujemo, a onda slede fakultetske obaveze – objašnjava Gligorić.

– Pred nama je nikad jače Svetsko prvenstvo. Broj učesnika  koji je prijavljen je rekordan, 664 borca iz 105 zemalja iz celog sveta što je neviđeno za boks, ali na to su uticale i novčane nagrade koje se dodeljuju za prvo mesto 100.000 dolara, za drugo 50.000 i treće 25.000 dolara i zbog toga je veliki odziv. Konkurencija će da bude paklena – ističe Gligorić – Još ne znam bro protivnika u mojoj kategoriji, dok ne počne takmičenje. Da li će biti 60 -70 učesnika u mojoj kategoiji to je za sada diskutabilno, ali je sigurno da će biti veliki broj mečeva i mnogo teško da se stigne do najvišeg postolja nego što je ikad bilo. Na domaćem terenu se borimo, pa se nadamo da  ćemo uspeti jer zato i radimo. Idemo korak po korak i ako bude sve kako treba idemo do medalje.

Za dvadesetčetvorogodišnjeg reprezentativca Srbije,ovo takmičenje je najveći izazov u karijeri. Spreman je i vrlo motivisan da se pokaže u najboljem svetlu pred domaćom publikom i iskoristi ukazanu priliku da se okiti medaljom na najvećem takmičenu u dosadašnjoj karijeri.

– San svakog sportiste je da jednom učestvuje na Svetskom prvenstvu, Evropskom ili Olimpijskim igrama gde bi mogao da predstavlja Srbiju. Još veća draž je ta što ćemo moći da se za boje nacionalnog tima borimo pred domaćom publikom. Meni se posrećilo da sam deo generacije koja ima priliku da se bori pred svojom publikom. Takva šansa se pruža jednoj generaciji u 50 godina.  Boks kao sport postoji već 500 godina, a ovo je drugi put da se Svetsko prvenstvo održava u Beogradum,  što je za mene posebna draž i čast da predstavljam Srbiju pred svojom publikom na bitnom takmičenju  za koje se spremate ceo život. Nadam se da će nam se sve kockice složiti,  zdravlje, forma, psihička i fizička, sreća. Ne volim da prognoziram unapred, trenirao sam, spremao se, dao svoj maksimum. Motiva ne manjka. Za početak da pobedim na tom otvaranju prvi meč, pa će sve ići lakše. Da počnemo jednom pobedom, pa ćemo nastaviti dalje korak po korak dok ne stignem do trona. Svi čekaju tu medalju sa Svetskog prvenstva i nadam se da ćemo je najzad i osvojiti – rekao je Gligorić.

Naša prestonica će biti domaćin borcima iz celog sveta, ali Mundijalski duh razvio se i van Beograda, u svim gradovima širom Srbije. Kako se bliži nedelja i taj 24. oktobar, oseća se sve veća euforija, a razgovarajući sa „dečakom iz komšiluka“ – Veljkom Gligorićem i slušajući njegovo izlaganje koliko i šta za jednog borca znači ovakva manifestacija, sa kojim ushićenjem se čeka trenutak da se označi početak borbi, konačno sam mogla da shvatim zašto se nekad ustajalo u sred noći da se isprati neki bokserki meč naših legendi braće Kačar, Puzovića, Beneša,Vujina, Parlova, Vujkovića…. Kako se danas mnogi bude zbog tenisa i najboljeg Novaka Đokovića, nekad je to bilo zbog boksa jednog od najuspešnijih sportova Jugoslavije, kojoj su borci doneli 11 olimpijskih medalja. Nadam se da će naš  „dečak iz komšiluka“ uspeti u svojoj nameri, stići do trona i naslova svetskog prvaka.

Mirjana Novković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.