Komentari Sve vesti

Kolege, pišite za naš sajt!

dragisa-kovacevic-veca

Kao što znate Udruženje sportskih novinara Srbije je organizacija koja ima za cilj da brine o profesiji. Nasa obaveza je da svakom profesionalnom novinaru, članu udruženja, omogućimo normalne uslove da se bavi svojim poslom. Nažalost, živimo u vremenima kada je i ova profesija, kao i mnoge druge, devastirana i poprilično unižena. Zbog teške materijalne situacije mnoge kolege ostale su bez posla. Sve redakcije bore se sa besparicom i sa mukom obezbeđuju novac za plate, putne i druge troškove.

Ugašen je list Sport, odavno nema Tempa, ali su se pojavili brojni tabloidi koji se na drugačiji način bave sportom. Afere, izmišljeni intervjui, skandali…u kojima su akteri naši sportisti, pune naslovne strane ovih novina. Iz razgovora sa našim reprezentavicem Aleksandrom Kolarovim, upamtio sam njegovu rečenicu „Ozbiljni novinari ne mogu da dođu do izražaja  od ovih tabloidnih. To je, izmedju ostalih, veliki problem srpskog sporta“.

Mi moramo da se izborimo da se o sportu piše i govori na ozbiljan, kredibilan način. Vrhunski rezultati, medalje i ugled koji naši sportisti imaju u svetu zasluziju isti tretman. Potrebni su nam novinari-znalci, stučni komentari zasnovani sa činjenicama, a ne senzacionalistički tekstovi koji imaju za cilj da dižu tiraže tabloidima.

DRAGE KOLEGE, OVAJ SAJT JE VAŠ !

Očekujemo da svoje komentare, mišljenja, stavove, ideje, predloge podelite sa svima nama. Vaša iskustva i saznanja su dragocena da biste pomogli da pokušamo da unapredimo našu profesiju, da se izborimo da u sportu i u našem poslu ostanu najčestitiji i najbolji ljudi.

Ovom časnom profesijom bavili su mnoge naše istaknute kolege. Oni su pisali istoriju jugoslovsnskog, odnosno srpskog sporta. Da nije bilo njih, današnje generacije ne bi ni znale kakva je sportska sila bila Jugoslavija. Oni su sačuvali od zaborava sve naše pobede, medalje, titule i slavna sportska imena poput Cerara, Parlova, Mihalića, Mitića, Bobeka, Daneua, Koraća, Šekularca, Beneša, Džajića i stotina drugih sportskih junaka, čijim rezultatima i pobedama smo se radovali i uživali u njihovim majstorijama.

Na video i audio trakama ostali su nazaboravni prenosi Mladena Delića, Dragana Nikitovića, Vladana Stojakovića, Radivoja i Marka Markovića, Milojka Pantića, Jordana Ivanovića, a na požutelim novinama tekstovi Ljubiše Vukadinovića, Ljube Lovrića, Mire Radojčića, Stojana Protića, Todora Bulje, Miše Vasiljevića, Dobrivoja Jankovića…
Sama pomisao na ove ljude, obavezuje nas da nastavimo njihovu misiju, jer naši slušaoci, gledaoci i čitaoci to od nas očekuju…

Dragiša Kovačević
potpredsednik Udruženja sportskih novinara Srbije

7 komentara

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 • Poštovane kolege,

  honorarno se bavim sportskim novinarstvom više od deset godina (TV Bačka – Vrbas, web portali – FutsalBalkan.com i Srbijasport.net ). Redovan sam član UNS-A. U međuvremnu sam završio UNS-ovu školu web novinarstva a konačno sam postao i urednik novog sportskog portala – FutsalSrbija.com, gde sa kolegom Bajićem sam pokrenuo sajt Prve futsal lige Srbije, i futsal reprezentacije Srbije…
  Molim za malo podrške jer znate koliko je neophodna kolegijalnost za promociju „malih“ sportova. Podsećam da je reprezentacija Srbije u futsalu, osvojila fenomenalno 4. mesto protekle godine na EP u Beogradu i da je KMF Ekonomac već stalni učesnik UEFA lige šampiona u futsalu.
  Uskoro se pokreće U17 futsal selekcija Srbije jer će Vrnjačka Banja biti domaćin turnira u maju mesecu.

  Ako su Vam potrebne informacije iz Vrbasa što se tiče sporta na raspolaganju sam Vam!

  Sportski pozdrav,

  Boris Pravilović

  Vrbas

  063/308-280

  • Poštovani Borise,

   Trudimo se da objavimo što više sportskih vesti. Naravno, futstal je jedan od sportova koje pratimo i objavljivali smo već informacije koje smo preuzimali sa sajta Fudbalskog saveza Srbije i nastavićemo da pratimo futsal i u budućnosti.

   Ako želite da objavite neki stručniji tekst u ovoj kategoriji za novinare, možete poslati na naš e-mail.

   Srdačan pozdrav

 • Poštovane kolege,

  Obraćam Vam se povodom objavljenog teksta o sportskom novinarstvu. Ovim poslom se bavim više od 10 godina. Prve „novinarske korake“ naučio sam na SOS Kanalu u Beogradu. Od svojih radova bih izdvojio reportažu o sportu na Kosovu i Metohiji iz 2008. godine kao i reportažu sa konfliktne kvalifikacione fudbalske utakmice Srbija – Albanija… Pored sportskog novinarstva bavim se glumom i filmom. U potrazi sam za iole pristojnijim poslom pa se nadam da biste mogli da mi pomognete.

  Srdačan pozdrav.

 • Nisam član USNS, ali bih voleo da budem Vaš saradnik i objavljujem informacije iz Opštine Stara Pazova, gde je sport u velikom zamahu! Sportski sam novinar RTV Stara Pazova sa iskustvom više od 30. godina.

 • Интезивно се бавим професионално истарживачким спортским новинарством већ 10 година, у свим досадашњим истраживањима у области фудбала наишао сам на податке који су годинама преписивани, непотпуни, непрофесионални и нетачни. Много је актера спорских догађаји који нису били актери, спорни су и статистички и други подаци везани за конкретне спортске манифестације и догађаје. Покушам да неке неправде истерам на чистац али веома тешко, највише недостаје стручна колегијална подршка. Историја спорта је јако битна за будућност спорта, само на истинитим дешавањима са терена и око терене може допринети квалитетнијем раду у спортском новинарству.
  Нисам упознат да ли у удружењу постоји комисија за историјат спорта, која би се бавила спорним догађајима из прошлости , који се оспоравају данас а били би обостране користи и ѕа оне који истражују и за оне који се помињу, у ствари деловали би као објективни консултанти.
  Имао сам много проблема око промоција мојих књига и спортских изложби, мислим да би и удружење могло да мало више стане иза тога и да популарише књиге које су писане на научној и истраживачкој делатности. Члан сам УНС-а и УСНС

  • Poštovani gospodine Jocić,

   Udruženje se bori za objektivnost i istonistost informacija. Svaka inicijativa u tom smeru je dobra. Ne znam zašto ste imali problema oko promocije vaših knjiga i izložbi.

   Otvoreni smo za saradnju.

   S poštovanjem
   Predrag Milinković

 • Poštovane kolega,
  pratim Vaše objave. Novinarstvom se bavim, a i ono mnome, više od 35. godina. Nisam član udruženja, jer ne mogu da skupljam kojekakve potvrde iz Politike (Politika ekspres 82. do 89. TANJUG 89.-91. i SPORT 89. – kraja postojanja). Nego, situacija sa SPORT -om vam je poznata. Propao je, jer se otuđio od naroda. Sportski žurnal je , takođe, na tom putu. Sve ovo zaključujem iz sledećeg, a to je da se, poslednjih 17 godina sport u Srbiji sistematski urušava od strane onih koji vode ovu Državu. Valjda im je to zadatak. Da bi se sport kao narodno dobro uništio mora i informisanje iz sporta pa i ne čudi onda zašto propadaju sportski listovi. Zato danas u javnim glasilima uglavnom možemo da pročitamo ili čujemo informacije iz svetskog i evropskog fudbala (skinute sa ino sajtova), tenisa automobilizma, košarke, atletike… O dešavanjima na terenima u Srbiji ništa ili gotovo ništa. Važno je da li je Ronaldo silovao neku devojku, a ne ko je i kako juče postigao pogodak na KUP utakmici u Paraćinu. Zato Vam predlažem da animirate kolege „bez posla“ koji bi dostavljali izveštaje, afirmativne, ali i one koje to nisu, priče iz srpskih „zabiti“. Pozdrav!!!!!