Aktivnosti Sve vesti

Izvršni odbor AIPS Evrope: Novinarima sve teže

Na Izvršnom odboru Asocijacije sportskih novinara Evrope koji je održan na Malti od 20. do 22. februara predsednik Janis Daras istakao je zabrinutost zbog ugrožavanja slobode izveštavanja prouzrokovane sve skupljim TV i radio pravima. Sportske federacije i klubovi prave selekciju tako što akreditacije izdaju samo onima koji mogu da plate ogromne novčane iznose ili su im potvrdili lojalnost na drugi način. Lokalne TV i radio stanice ne mogu da prate taj trend, prinuđeni su da redukuju obim posla i ootpuštaju zaposlene. Neki mediji su se i ugasili.

Peticija AIPS Evrope koja je upućena Parlamentu Evropske Unije već nekoliko godina „zaglavljena“ je u birokratskim kancelarijama te organizacije i nema najave da će delegati uskoro o njoj raspravljati. Položaj sportskih novinara težak je u celom svetu, primera radi u Grčkoj čak 70 odsto naših kolega ostalo je bez posla.

Predstavnik Srbije Predrag Milinković kao član Izvršnog odbora AIPS Evrope održao je predavanje na seminaru pod nazivom „Izveštavanje u ekstremnim uslovima sa Dakar relija“. Potvrđena je i njegova nominacija za generalnog sekretara ove organizacije na predstojećim izborima u Seulu sredinom maja. Protivkandidat će mu biti Grk Trantafilu Sotiris.

Delegaciju sportskih novinara Evrope primio je predsednik Parlamenta Malte dr. Hon Aglu Faruđa prilikom otvaranja Izložbe sportske fotografije u Valeti. Sastanku Izvršnog odbora prisustvovali su sekretar za sport Malte Kris Agius i predstavnik opozicije zadužen za sport David Agius.

Tokom boravka na Malti Nastasja Marinina promovisala je Belorusiju kao organizatora 2. Evropskih igara 2019. godine. Alan Gasperoni predstavio je 17. Igre malih država u San Marinu od 29. maja do 3. juna 2017. na kojima će učestvovati 9 država među kojima je i prvi put Crna Gora. Učestvuju još Andora, Kipar, Island, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Monako i San Marino.


Đerđ Šološi iz Mađarske objavio je program Evropskog medija Samita u Budimpešti od 26 – 29. marta kome će prisustvovati najmanje 28 zemalja. Specijalni gosti biće: Katinka Hožu (3x olimpijska šampionka u plivanju), Viktor Krovopuškov (4x olimpijski šampion u mačevanju, Rusija) i Patricio Oliva (olimpijski šampion u boksu, Italija).

Učesnici Izvršnog odbora obišli su nekoliko sportskih objekata, nacionalnu televiziju i radio Malte i upoznali se sa sistemom sporta u toj mediteranskoj zemlji. Sastanak na Malti odlično su organizovali Čarls Kamezuli, generalni sekretar AIPS Evrope sa saradnicima Sandrom Mikalefom i Mariom Bonićijem.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.