Sportske vesti Sve vesti

Ivan Gudelj u Užicu

Knjiga „Ivan Gudelj- hajdučka priča“ autora Blaža Duplančića predstavljena je i Užičanima. Gradski kulturni centar bio je mali da primi sve poštovaoce lika i dela nekadašnjeg kapitena splitskog Hajduka i reprezentacije Jugoslavije. Njegova životna priča, jer je zbog teškog oblika hepatitisa B, morao da prekne blistavu karijeru u 26. godini, snažna je poruka mladima kako i na koji način treba da koračaju kroz život

Ivan Gudelj prvi put je posetio Užice. Razlog je promocija knjige, koja je  njegova životna priča, ne o tome kako je na vrhuncu slave i u trenutku kada su se oko njega otimali veliki poput Real Madrida, Juventusa, Basrelone, Mančester Junajteda, i kada je u 26. godini zbog bolesti morao da napusti fudbal, već o tome kako snagom vere i duha, možete da se nosite sa svim životnim preprekama.

Ivan Gudelj je prošlog leta boravio na Zlatiboru, na Međunarodnom festivalu sportskog filma, gde je prestavljen film o ovoj istinskoj fudbalskoj legendi, a on je dobio i nagradu za Životno delo. Na Zlatiboru  je upoznao Užičanina Miroslava Rađena, koji je vatreni navijač „Hajduka“. Brzo su se dogovorili  da  promocija knjige bude održana u Užicu. Dogovoreno je i učinjeno, a u sali Gradskog kulturnog centra odmah se osetila topla dobrodošlica Užičana, kao i neskirveno oduševljenje čuvene četvorke „bilih“. U trenu se rodila neraskidiva veza grada na obali Đetinje i čoveka „morala i etike“. Vezala ih je ova harizmatična životna priča. Užičani kažu da su znali kakva je fudbalska legenda Ivan bio, ali tek sada su spoznali njegove ljudske vrednosti.

Split i Užice su sportski gradovi, zato je Ivan Gudelj, u društvu sa nekadašnjim desnim bekom Željkom Berićem, jedinim Užičaninom koji je nosio dres splitskog kluba, pre promocije knjige, posetio grobove užičkih fudbalskih legendi, Srba Stamenkovića i Radomira Antića, sa koji je bio i posebno povezan:

– Sa Radomirom sam se družio 72. godine na Svetskom prvenstvu u Španiji, bili smo stalno zajedno. Napravio je svetsku karijeru kakvu retko ko može da ima. On je izuzetna legenda, vrhunski čovek, i znao sam da prvo što moram uraditi kada dođem u Užice, moram mu ukazati čast i posetiti mesto na kome večno počiva. Imao sam stvarno želju da posetim grob i Srba Stamenkovića i Radomira Antića.

Gudelj ne krije da je iznenađen činjenicom da u Užicu i danas ima vatrenih navijača Hajduka, ali ga to posebno raduje i inspiriše:

– U vreme dok smo mi igrali u bivšoj Jugoslaviji Hajduk je imao puno navijača u Srbiji, ali da se dogodi da posle toliko vremena i situacije koje su se događale, ovde u Užicu ima toliko navijača Hajduka, ja sam stvarno prijatno iznenađen. Zato mi je još draže što sam ovde, i sigurno je da ću ponovo doći u Užice gde sam stekao nove prijatelje za ceo život.

Miroslav Rađen, Užičanin koji je vatreni navijač Hajduka, je i najveći krivac Gudeljevog dolaska u Užice:

– Kada smo se upoznali na Zlatiboru bio sam fasciniran, i odmah mi je sinula ideja da napravimo ovu promociju. Zato mi je drago što je ova sala puna i što su ljudi oduševljeni njegovim dolaskom.

Gudeljeva poruka svima, a posebno mladima u Užicu da shvate na vreme koliko je kratak put od zvezda do zaborava. I kada vam se ispreče nedaće u životu, morate ih rešavati snagom vere i duha. Njegov primer to najbolje pokazuje, a o tome govori i sama knjiga.

U znak sećanja na lepe trenutke prvog boravka u Užicu, Ivanu Gudelju uručeni su i prigodni pokloni, u ime grada Užica, GFK Slobode i Splićanke koja godinama živi u Užicu, istaknutog vajara Sofije Bunardžić.

Z. Đoković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.