Sve vesti

Dragiša Kovačević: Srpski sport u raljama tabloida

Pojavom tabloida, portala, sajtova i raznih društvenih mreža, poslednjih godina, sve je manje ozbiljnih, analitičkih i stručnih komentara o stanju u domaćem sportu. Uprkos sjajnim rezultatima naših sportista na evropskim, svetskim prvenstvima i  OI, činjenici da je država obezbedila maksimalne uslove za pripreme srpskih sportista, da se grade i renoviraju mnogi sportski objekti, u javnosti se kontinuirano stvara loša i negativna slika o srpskom sportu i mnoge kompanije koje su ranije sponzorisale sport više ne žele da budu deo te negativne atmosfere.

Daleko od toga da u našem sportu cvetaju ruže, ali je primetno da se uglavnom piše tendenciozno, nakaradno, da su tabloidi preuzeli primat, da su udarne vesti na naslovnim stranama tih novina veze sportista i starleta, najčešće izmisljenim aferama i skandalima čiji su akteri sportisti. Publicitet dobijaju tzv. vođe navijača, u prvom planu su snimci i slike  njihovih divljanja, paljenja, uvredljivih parola i vređanja protivnika, ali i klupskih funkcionera i predstavnika vlasti, a nekim istinskim legendama navijači su zabranili dolazak u klupske prostorije. U novinarskim ložama i na konferencijama za štampu su ljudi koji nemaju nikakve veze sa profesijom.

Umesto da se sa trenerima vode ozbiljne polemike o igri, taktici, stručnom i pedagoškom radu, konferencije za štampu često liče na najprimitivnije rijaliti programe i tabloidne svađe i vređanja koje upravo režiraju te osobe koje sa unapred pripremljenim scenarijama, bez elementarnog znanja i intersovanja za sport, dolaze na konferencije za medije klubova i reprezentacija.

Udruženje sportskih novinara Srbije osuđuje sve ružne špekulacije, uvredljiva pisanja i etiketiranja, podmetanja i tabloidno tračarenje, ali istovremeno zahteva od granskih saveza i klubova koji su organizatori domaćih i međunarodnih događaja da u organizaciju ovih manifestacija uključe USNS, jedino legitimno udruženje profesionalnih sportskih novinara u Srbiji.

Samo tako ovoj profesiji može se vratiti ugled, a sportu potrebna medijska podrška koju on zaslužuje imajući u vidu rezultate i respekt koje naši sportisti uživaju.

Uloga sportskih novinara je da kontinuirano ukazuju na pojave  i ljude koji ruše ugled i imidž našeg sporta, ali istinito, objektivno, dokumentovano, a ne paušalno i senzacionalistički.

Kao što su tabloidi preuzeli primat nad ozbiljnim novinama, sa decenijskom tradicijom, tako su kladioničarski listovi gotovo udavili sportske novine. Onda ne čudi što je Lutriju Srbije odavno pregazilo vreme, što nije ozbiljan takmac kladionicama i verovatno je jedina lutrija na svetu koja je godinama poslovala sa gubitkom, dok su istovremeno kladionice jedan od najunosnijih biznisa u Srbiji.

Očekujemo da nam Vlada, preko svog resornog ministarstva, pruži punu podršku, a sportski savezi koji organizuju domaće lige i međunarodna takmičenja poštuju međunarodne standarde. Poslovi oko izdavanja sportskih legitimacija, statusa novinara, akreditacija za te događaje, moraju da se vrše uz konsultaciju sa Udruženjem sportskih novinara Srbije, koje je, pored ostalih poslova i osnovano da uspostavi i  kontroliše profesionalne standarde i da brine o statusu svojih članova.

USNS uživa značajan međunarodni ugled, a ponuda da Srbija bude domaćin i organizator Kongresa Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope iduće godine to potvrđuje. Verujemo da će i naša država prepoznati ulogu i značaj naše esnafske organizacije i  napore da povratimo kredibilitet i reputaciju ovoj profesiji.

Dragiša Kovačević
potpredsednik Udruženja sportskih novinara Srbije

(tekst preuzet iz Večernjih novosti)