Saopštenja Sve vesti

Do 25. januara 2024. rok za slanje predloga za izbor Sportiste godine i najbolje novinare

Udruženje sportskih novinara Srbije i ove godine organizuje izbor “Sportiste godine” – tradicionalnu akciju kojom najuspešniji sportisti dobijaju odgovarajuće priznanje od onih koji su najmerodavniji da im jedno takvo priznanje dodele – od sportskih novinara. Molimo Vas da uzmete učešće u ovoj akciji i pošaljete predloge kandidata u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Što se tiče priznanja za najbolje pojedince u našem esnafu i ovog puta proglasićemo „Zlatni mikrofon”, „Zlatno pero“, „Kameru godine”, „Dopisnika godine“, dodeliti nagradu za „Životno delo”, a nagradu „Branka Prelević” uručićemo za doprinos razvoju ženskog sportskog novinarstva. Specijalna priznanja predviđena  su za „Izdavački poduhvat godine“ u elektronskom novinarstvu, ’’Izdavački poduhvat godine” u pisanom novinarstvu, „Ekskluzivna vest”, „Ekskluzivni tv prilog”, “Reportaža godine’’, “Najbolja televizijska priča”, kao i priznanja za najbolje mlade novinare u konkurenciji elektronskih i pisanih medija.

Kriterijumi za dodelu ovih nagrada su sledeći:
1.    “Zlatni mikrofon” – za ovo priznanje mogu konkurisati svi novinari iz elektronskih medija, koji su se tokom godine izdvojili kao komentatori jednog ili nekoliko vrhunskih direktnih prenosa. Mogu se predlagati i originalne reportaže, emisije, prilozi i druge vrste novinarskih izraza, kojima su kandidati obežili godinu i ostavili značajan trag u sportskom novinarstvu.
2.    “Zlatno pero” – za ovo priznanje mogu konkurisati svi novinari iz pisanih medija, čiji je tekst, ili više njih, raznih vrsta novinarskog izražavanja { komentari, kolumne, feljtoni, analitički tekstovi, reportaže, izveštaji… } obeležio godinu i ostavio značajan trag u sportskom novinarstvu.
3.    “Mladi novinar godine” u konkurenciji pisanih medija – za ovo priznanje mogu konkurisati svi novinari iz pisanih i medija starosne dobi do 27 godina, čiji je tekst, ili više njih, raznih vrsta novinarskog izražavanja (komentari, osvrti, kolumne, feljtoni, analitički tekstovi, reportaže, izveštaji…) obeležio godinu i ostavio značajan trag u sportskom novinarstvu.
4.   ”Mladi novinar godine” u konkurenciji elektronskih medija – za ovo priznanje mogu konkurisati svi novinari iz elektronskih medija, starosne dobi do 27 godina, koji su se tokom godine po kvalitetu izdvojili  kao komentatori jednog ili nekoliko direktnih prenosa. Mogu se predlagati i originalne reportaže, emisije, prilozi, izveštaji, kojima su kandidati obeležili godinu  i ostavili značajan trag u sportskom novinarstvu. 
Kandidati za ova priznanja treba da su svojim radom doprineli podizanju profesionalnog nivoa i ugleda sportskog novinarstva.
5.   “Kamera godine” – za ovo priznanje mogu konkurisati snimatelji, kamermani i fotoreporteri koji su tokom godine imali jedan ili veći broj zapaženih snimaka, fotografija, reportaža, prenosa… kojima su ostavili značajan trag u svojoj profesiji. I za ovo priznanje mogu konkurisati kolege koje su svojim radom značajno doprinele podizanju profesionalnog nivoa i ugleda sportskog novinarstva i fotografije.
6.    “Životno delo” – Podrazumeva se da za ovu nagradu mogu konkurisati sportski novinari, fotoreporteri, snimatelji, reditelji i kamermani koji su u svom dugogodišnjem radu dali izuzetno veliki doprinos podizanju ugleda, nivoa i sveukupnog tretmana profesije “sportski novinar”.
7.    “Dopisnik godine” – za ovu nagradu mogu konkurisati dopisnici svih medija, koji su najkvalitetnije izveštavali o značajnim događajima,  Kandidati za ovu nagradu moraju ispunjavati iste profesionalne uslove kao i za nagradu “Novinar godine”.
8.     “Ekskluzivna vest” – za ovu nagradu mogu konkurisati novinari iz pisanih medija.
9.    “Ekskluzivni TV prilog “ – za ovu nagradu mogu konkurisati novinari iz elektronskih medija. Prilog u sebi treba da sadrži ili ekskluzivnu informaciju, ili ekskluzivnu reportažu (intervju) o vrhunskim ličnostima iz sveta sporta.
10.  ’’Reportaža godine’’ –  za ovu nagradu mogu konkurisati novinari pisanih medija. Reportaža je oduvek bila “poligon”za nadmetanje najboljih pisaca medju novinarima, kao hronika vremena i jedan od najlepših novinarskih izraza. Osnovni kriterijumi za trijumf u ovoj novouspostavljenoj kategoriji su stil pisanja i ekskluizivnost.
11.    “Nagrada Branka Prelević” – za ovo priznanje mogu konkurisati sve žene sportski novinari koje su tokom karijere imale više tekstova, reportaža, intervjua, feljtona itd. u kojima su na sebi svojstven način pisale ili govorile o sportu. Isti profesionalni uslovi važe i za ovu nagradu.
12.    “Izdavački poduhvat godine u pisanom novinarstvu” – specijalno priznanje dodeljuje se autoru knjige, monografije, feljtona, tj svih dokumentarnih formi izražavanja, koji su objavljeni u prethodnoj godini, čime je dat doprinos razvoju sportskog novinarstva.
13.    “Izdavački poduhvat godine u elektronskom novinarstvu” – specijalno priznanje dodeljuje se autoru dokumentarnog filma, u trajanju od najmanje 50 minuta, kao i specijalnih dokumentarnih TV emisija, ili serijalu istih, u trajanju od najmanje 30 minuta, koji su objavljeni u prethodnoj godini, čime je dat doprinos razvoju sportskog novinarstva.
14.   “Najbolja televizijska priča” – za ovo priznanje, ekskluzivitet nije prioritet, već kvalitetna, zanimljiva priča, o bilo kom događaju, sportisti, klubu u formi reportaže, priloga, kratkog dokumentarnog filma i slično, u trajanju od 10 do 40 minuta.
Predloge za nagrade sa adekvatnim obrazloženjem i prilozima (tekstovi, fotografije, snimci) mogu slati redakcije, sekcije sportskih novinara, ali i svi sportski novinari pojedinačno, na e-mejl adresu: office@usns.rs.

Sve predloge razmatraće sedmočlani žiri sastavljen od nauglednijih sportskih novinara.
Rok za slanje predloga je 25.01.2024. godine.

Sve nagrađene sportiste i novinare, uz priznanja koja delimo, očekuju bogate nagrade.

Datum i mesto ceremonije dodele priznanja kao i proglašenje sportista godine, biće naknadno objavljeni.
Za više informacija možete se obratiti predsedniku USNS, Petru Dendi na tel: 064/8611975, ili na e-mejl adresu: office@usns.rs.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.