Aktivnosti Sve vesti

Đani Merlo ostaje na čelu AIPS-a

Italijan Đani Merlo još četiri godine predvodiće Svetsku asocijaciju sportskih novinara (AIPS) odlučeno je na 80. Kongresu u Seulu i Pjongčangu. Dugogodišnji kolumnista „Gezete delo sport“ bio je jedini kandidat za predsednika. Za prvog potrpredsednika izabran je Esat Jilmaer iz Turske, dok je novi blagajnik Jura Ozmec. Glasenjem su za još četiri potpredsednika određeni Evelin Vata (Kenija), Nikolaj Dolgopolov (Rusija), Janis Daras (Grčka) i Hidži Ali Mohamed (Katar). Lideri kontinentalnih sekcija automatski su postali potpredsednici: Čarls Kamenzuli (AIPS Evropa), Mičel Obi (AIPS Afrika) i Gabrijel Kazenave (AIPS AMerika).

Iako su na Kongresu AIPS-a učestvovali delegati iz 107 država, pravo glasa imalo je 96 zemalja. Nacionalne asocijacije sportskih novinara koje nisu izmirile dugove prema svetskoj organizaciji nisu mogle da glasaju. Poznato je i 13 članova Izvršnog odbora među kojima je čak šest iz Evrope: Jozef Langer (Austrija), Žan Pol Savar (Francuska), Žuža Čiču (Mađarska), Huan Antonio Prieto (Španija), Jože Zodar (Slovenija), Emanuel Fonteanu (Rumunija).

Aziju će u Izvršnom odboru predstavljati Hiroši Takeuči (Japan), Jung He-Dong (Koreja), Sajed Ahmadi (Iran), Amdžad Malik (Pakistan) i Ahmadi Isa (Malezija). Iz Amerike je izabran Brazilac Visente Datoli, a iz Afrike Morad Mutaoakil (Maroko).


Poslednjeg dana zasedanja u Južnoj Koreji usvojena je deklaracija kojom se osuđuje odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) po kojoj kandidati za domaćina Olimpijskih igara 2024. ne smeju da predstave svoje programe na Kongresu AIPS-a. Na oštru osudu naišla je i odluka Rusije, domaćina Kupa Konfederacije u fudbalu 2017. da se akreditovanim sportskim novinarima ograniči izveštavanje samo na sportske teme i zabrani kretanje izvan gradova u kojima se igraju utakmice.

Od organizatora Igara Komonvelta 2018. u Australiji, traži se da stave van snage odluku po kojoj novinari unapred, već sada, moraju da plate ceo iznos za smeštaj. Na taj način favorizuju se velike medijske kompanije i agencije, što je neprihvatljivo.

Na Kongresu je nemački istraživački novinar Sepelt, poznat po otkriću doping skandala ruskih i kenijskih sportista, oštro napao ne samo korumpirane funkcionere, već i sportske novinare jer se ne angažuju dovoljno u borbi protiv mračne strane sporta. Zbog pretnji smrću koje su mu upućene, TV stanica „ARD“ za koju Sepelt radi, morala je da angažuje obezbeđenje.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.