Komentari

Dejan Stevović: Snaga Udruženja

dejan-stevovic

Sviđalo se to nekome ili ne, Izvršni odbor USNS je napravio značajne pomake u pozicioniranju organizacije u društvu. Od kada je bez razloga skinut sa budžeta, USNS je pronašao način da preživi i da prošle godine, zahvaljujući pre svega ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću krene napred.

Nije ovde reč o ministru i njegovom sluhu da prepozna snagu organizacije, koliko da se logičnim potezima pridaje veliki značaj. USNS je zatim dobio novo rukovodstvo sa predstavnicima esnafa koji imaju želju da pojačaju snagu i ulogu Udruženja.

Ko je danas sportski novinar ili novinar koji piše o sportu? Jasno je da položaj sportskih novinara nikada nije bio teži. Niske plate, težak položaj honoraraca bez kojih se ne može, gašenje listova uz druge pojave poput pretnji, napada, ucenjivanja… Sve je to danas uobičajena svakodnevica života ljudi koji pišu o sportu.

Ugašen je bez „ispaljenog metka“ list svih generacija „Sport“. Novinari su postali socijalni slučajevi. Takvih, manje zvučnih primera ima u unutrašnjosti.

Danas se o sportu govori u elektronskim medijima, piše u novinama, portalima, sajtovima, društvenim mrežama… Takvih je veliki broj i veliki broj od njih je bez matične kuće. A ta kuća jeste Udruženje. Kuća u Resavskoj ima svoju istoriju, ali ima i budućnost. Što je Udruženje brojnije, biće i snažnije. U toku je velika akcija da članska karta USNS daje mogućnost predstavnicima „sedme sile“ da nesmetano rade svoj posao i da u slučaju problema imaju zaštitu organizacije.

Put do jasnog prikazivanja USNS je dug. Biće tu i prepreka, ali posao mora da se završi. Da možda krajem naredne godine zaključimo da nas ima dosta, koji hoćemo da radimo na način dostojan predstavnika „sedme sile“. Biće tu i otpora, saplitanja, pretnji… Ali, kad toga nije bilo.

Potrebno je zbog toga da se izbrojimo. Da vidimo koliko nas ima, koliko se nas zaista bavi pisanjem o sportu. Pravljenje evidencije sportskih novinara i njihovo pozicioniranje na medijskom prostoru jedan je od najvažnijih zadataka. U tome treba da nam pomognu i sami sportisti, sportski radnici i organizacije. Jer, svi smo na istom poslu u interesu sporta.

Dejan Stevović

novinar i urednik u „Sportskom žurnalu“

Jedan komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.