Aktivnosti Sve vesti

Budi član!

Poštovane kolege,

Analizirajući aktuelno stanje u sportskom novinarstvu Izvršni odbor USNS je konstatovao da je privatizacija medija u Srbiji sprovedena na loš način i da je za posledicu imala gubitak posla velikog broja sportskih novinara, dok su oni koji su zadržali radna mesta izuzetno loše plaćeni. Iako USNS funkcioniše sa mnogo problema i uprkos povećanju svih troškova, odlučili smo da pomognemo svim kolegama tako što ćemo za naredni dvogodišnji period smanjiti članarinu sa 2.000 dinara na 1.500 dinara. Dakle na godišnjem nivou treba izdvojiti 750 dinara, što je 62,5 dinara mesečno. Kolege koje su ostale bez posla i to dokažu odgovarajućim rešenjima, dobiće naše članske karte za 2017/18 godinu BESPLATNO.

Takođe konstatovali smo da ima dosta kolega koji se bave sportskim novinarstvom, a nikada nisu bili članovi Udruženja sportskih novinara Srbije, niti bilo koje druge novinarske organizacije (UNS, NUNS…). Ima i onih koji su nekada posedovali člansku kartu USNS-a, ali nisu obnovili članstvo. Stoga apelujemo na sve, da obnove članstvo i postanu deo Udruženja sportskih novinara Srbije za 2017/2018. godinu. Članstvo u USNS vam omogućava određene pogodnosti, a pokušaćemo da spisak tih pogodnosti proširimo.

USNS vam može pružiti podršku ukoliko su vam ugrožena prava na slobodno izveštavanje sa sportskih borilišta. U 2016. izdali smo na desetine saopštenja i ukazali na kršenja prava sportskih novinara, na kršenje Zakona o elektronskim medijima i Zakona o informisanju i medijima, na lošu privatizaciju „Sporta“ koja je dovela do gašenja najstarijeg dnevnog sportskog lista na Balkanu…

Zahtevaćemo od Fudbalskog saveza Srbije, Zajednice Superligaša i Košarkaškog saveza Srbije kao najuticajnijih saveza, ali i ostalih sportskih asocijacija, da članovima USNS-a obezbede profesionalne uslove za rad i da pristup novinarskim ložama dozvole isključivo novinarima, snimateljima i fotoreporterima. Želimo da zaustavimo praksu klubova u Srbiji da navijači, deca i ljudi koji se na bave medijskim zanimanjima, sede u prostoru namenjenom za novinare. To je suprotno svim propisima svetskih sportskih organizacija i AIPS-a. Uslov za izdavanje akreditacije može biti samo članstvo u USNS ili nekom drugom novinarskom udruženju!

Ovu ideju možemo ostvariti samo ukoliko smo brojni, ujedinjeni i ako nam vi profesionalci pružite podršku!

Kao naš član imate pravo da konkurišete za godišnje novinarske nagrade Udruženja sportskih novinara Srbije.

Imate pravo na popust za vozne karte na Železnici Srbije od 30 odsto.

Imate pravo na popust prilikom upisa na Fakultet za sport – Univerziteta Union Nikola Tesla (novinarski smer).

Članstvo u USNS omogućava vam da kao član nacionalnog strukovnog udruženja preko AIPS-a (Svetska asocijacija sportskih novinara) budete povezani sa kolegama iz celog sveta. AIPS-ova kartica olakšava vam dobijanje akreditacija za najveća sportska takmičenja, ali i besplatan ulazak u muzeje širom Evrope. AIPS kartica se dodatno plaća Svetskoj asocijaciji sportskih novinara preko USNS-a (mi naplaćujemo samo troškove transfera novca).

Ako ste mlađi od 28 godina možete preko USNS-a konkurisati za AIPS-ov „Young reporters program“ i izveštavati sa Evropskih igara, svetskih i evropskih juniorskih prvenstava u fudbalu i završiti seminar koji vode priznati svetski novinari. Tu priliku na naš predlog iskoristile su Sonja Nikčević (nekada honorarni saradnik Sportskog žurnala, sada radi za AIPS magazin i UEFU) i Sandra Pejić (SOS kanal).

Možete pisati za naš sajt www.usns.rs koji volonterski održavamo, izuzev honorara za administratora. Posetite i preporučite naš sajt koji smo redizajnirali i učinili znatno modernijim. Vaši predlozi i nove ideje su dobro došli.

Želimo da vas obavestimo da je USNS član Asocijacije sportskih novinara jugo-istočne Evrope (SEESJA), da redovno učestvujemo na Kongresima Svetske asocijacije sportskih novinara (AIPS), da je naš predstavnik Predrag Milinković već dva mandata (7 godina) član Izvršnog borda AIPS Evrope.

USNS nema dugove, ispunjavamo sve obaveze prema poreskim institucijama i uredno vodimo knjigovodstvo. Naglašavamo da se USNS ne finansira  iz budžeta Ministarstva omladine i sporta Srbije, ali  učestvuje na konkursima za projekte i na taj način obezbeđuje određena sredstva.

Kako biste obnovili ili produžili članstvo potrebno je da otvorite našu internet stranicu: www.usns.rs i rubriku Postani član: https://www.usns.rs/postanite-clan

Ispunite e-pristupnicu i potom je, sa fotografijom u JPG obliku prosledite nama. Kompletnu članarinu za 2 godine platite u pošti ili poslovnoj banci. Ako Vam je jednostavnije, pristupnicu možete odštampati i ispuniti rukom i poslati je, sa fotografijom i priznanicom, na adresu: Resavska 28, 11000 Beograd.

Uplatu članarine možete izvršiti samo u poslovnoj banci ili pošti:

Svrha uplate: Članarina za 2017/18
Korisnik: Udruženje sportskih novinara Srbije, Resavska 28, 11000 Beograd
Članarina za dvogodišnji period iznosi: 1.500 dinara
Žiro račun Udruženja broj: 125-1722769-49.

Jedan komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.