Aktivnosti Sve vesti

AIPS osudio pretnje Al Džaziri

Svetska asocijacija sportskih novinara (AIPS) najoštrije osuđuje pretnje upućene medijskoj kući Al Džazira i Bein sports od strane arapskih zemalja Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta. U sklopu sankcija uvedenih Kataru pomenute države zahtevaju zatvaranje Al Džazire, što je apsolutno neprihvatljivo.

AIPS nikada neće dozvoliti političke pritiske koji ograničavaju slobodu govora i istraživačkog novinarstva na medijskom polju. Sportski novinari protive se uvođenju kontrole i svih oblika cenzure od strane autoritarnih režima ili organizacija.

Primeri pojedinih sportista i trenera koji podržavaju sankcije Kataru i ne žele da daju izjave reporterima Al Džazire i Bein sports-a, tipičan su primer grubog kršenja svih pravila profesije i etičkih principa. Sportski novinari iz celog sveta moraju stati u odbranu svojih prava, ugleda i slobode govora.

-Imamo izuzetno dobra iskustva sa zalivskim zemljama. Katar je dva puta ogranizovao Kongrese AIPS-a 2006. i 2016. godine, dva sastanka Izvršnog komiteta naše organizacije, podržao je seminare za obuku mladih reportera. U Abu Dabiju smo organizovali Svečanu dodelu novinarskih nagrada, Bahrein, Oman, Kuvajt  i Saudijska Arabija takođe su načinili napredak u razumevanju i napretku položaja sportskih novinara. Zato ne možemo prihvatiti politiku ucena i sankcija koja je poput oluje pogodila vodeće medijske kuće iz Katara – istakao je Đani Merlo, predsednik Svetske asocijacije sportskih novinara.

AIPS Evrope i Udruženje sportskih novinara Srbije saglasni su sa stavovima Svetske asocijacije sportskih novinara i pružaju podršku kolegama iz Al Džazire i Bein sportsa.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.