Sportske vesti Sve vesti

Vanja Milićević: Projekcija ovogodišnjeg NFL drafta

Veoma intrigantan period u NFL svetu je prošao. Nakon što su mladi prospekti pokazali svoje fizičke predispozicije i umeće tokom NFL combine, timovi su se okrenuli ka međusezoni, slobodnim igračima koje bi mogli da potpišu i naravno NFL draftu.

Prvi potez je bio povučen prošlog petka kada su Karolina Pantersi i Čikago Bersi napravili razmenu za pika broj 1 na ovogodišnjem draftu. Tim iz Karoline je poslao hvatača Di Džeja Mura, pika iz prve runde (9. pik na ovogodišnjem draftu), pika druge runde (61. pik), pika prve runde sledeće godine na draftu i pika druge runde 2025. godine. Ovim potezom Pantersi su obezbedili sebi mogućnost da biraju prvi na draftu ove godine i na taj način sebi obezbede kvoterbeka budućnosti.

Ovaj potez je dosta uzdrmao stvari na draftu i potencijalno uticao na to kako će drugi timovi sada da se postave i koje igrače da biraju. Malo ću promeniti moj originalni mok draft i resetovati celu prvu rundu nakon ove razmene.

Ko će sada sve juriti kvoterbeka u prvoj rundi? Koji igrač će sada biti izabran prvi na draftu? Šta će Bersi uraditi sa 9. pikom sada? Kakvu lavinu ovo sve može da pokrene za ostale timove?

Saznajte sve to u mom „Mok” draftu.

C.J. Stroud

1. CAROLINA PANTHERS
C.J. Stroud, QB Ohio State

Straud je trenutni favorit u kladionicama da bude prvi igrač izabran na ovogodišnjem draftu. Karolini je potreban kvoterbek i novo lice franšize. Straud je imao sjajnu poslednju sezonu na koledž nivou (41 tačdaun dodavanje i samo 6 presečenih dodavanja), veoma precizno i sa dosta osećaja dostavlja loptu svojim hvatačima, to bi trebalo da se prenese na sledeći nivo. Ostaje na Pantersima da okruže svog mladog kvoterbeka sa talentom da mu olakšaju prelaz sa koledž nivoa na nivou NFL-a.

2. HOUSTON TEXANS
Bryce Young, QB Alabama

Teksansi ipak dobijaju kvoterbeka budućnosti. Brajs Jang je po mnogima najbolji kvoterbek koji dolazi sa koledža na ovogodišnjem draftu. Bivši kvoterbek Alabama univerziteta je neverovatan plejmejker sa odličnim osećajem u “džepu”. Ne dotiče ga pritisak i uvek je “hladan kao špricer”, sposoban je da izvede svako dodavanje na terenu. Jedina mana za Janga jesu njegova visina i konstitucija.

3. ARIZONA CARDINALS
Will Anderson Jr., ED Alabama

Arizona Kardinalsi vrlo lako mogu da završe kao pobednici na draftu jer su u poziciji da biraju najboljeg igrača. Njima nije potreban kvoterbek i zato im u krilo pada Vil Anderson. Nemilosrdna moć i eksplozivan prvi korak su samo neki atributi koji krase Andersona, koji je imao 34.5 seka u 3 sezone na koledž nivou. Njegov stil igre podseća na stil igre budućeg člana kuće Slavnih Vona Milera. Prosto je, da je imao pravo da izađe na prošlogodišnjem draftu, bio bi prvi pik na draftu. On je jednostavno taj kalibar igrača.

4. INDIANAPOLIS COLTS
Anthony Richardson, QB Florida

Koltsi su još jedan tim kojima je očajnički potreban kvoterbek. Nakon što su u proseku imali najmanji broj poena po meču (15.8), Indijanapolisu je neophodno dugoročno rešenje na najvažnijoj poziciji u sportu. Entoni Ričardson je “oduvao” sve ljude na testiranjima sa njegovim fizičkim predispozicijama. Bivši QB sa Floride je vrlo moguće imao i najbolje testiranje za ovu poziciju ikada, ali uprkos tome loša preciznost i aljkav rad nogu u “džepu” su ključne stavke koje Ričardson mora da popravi ako misli da uspe na najvišem nivou.

Jalen Carter

5. SEATTLE SEAHAWKS
Jalen Carter, DL Georgia

Uz Vila Andersona, Džejlen Karter je najbolji igrač na ovogodišnjem draftu. Suluda kombinacija snage i neverovatan rad nogu za čoveka sa 135 kilograma, Karter sa lakoćom “bacaka” ljude svoje građe na terenu. Karterove mane su van terena, jer je bio uhapšen za prebrzu i nesmotrenu vožnju.

6. DETROIT LIONS
Tyree Wilson, ED Texas Tech

Iako nismo videli Tajrija Vilsona od novembra, dovoljno je pokazao zašto mora da bude razmotren kao jedan od najboljih igrača na ovom draftu. Njegove fizičke predispozicije i građa su prosto jedinstvene. Neobjašnjivo je sa kakvom lakoćom čovek od 198cm visine i 125kg težine se kreće po terenu. Ogroman raspon ruku izuzetno otežava ofanzivnoj liniji da ga zaustavi da ne dođe do kvoterbeka.

7. LAS VEGAS RAIDERS
Devon Witherspoon, CB Illinois

Iako je bilo dosta polemike u kom smeru bi mogli Rejdersi da idu, ja sam se odlučio za poziciju kornerbeka. Njima je neophodna pomoć u poslednjem nivou u odbrani i zato je Devon Viterspun njihov čovek. Bio je ocenjen kao najbolji na svojoj poziciji na koledžu prošle sezone. Iako igra dosta fizikalno, Viterspun igra poziciju glavom i odlično čita protivničke rute i akcije koje će igrati.

8. ATLANTA FALCONS
Myles Murphy, ED Clemson

Prvo iznenađenje nam dolazi iz Atlante! Iako im je neophodan novi kvoterbek, Falkonsi će se ipak okrenuti odbrani sa ovim odabirom. Atlanta je uradila dobar posao sa potpisivanjem par slobodnih igrača da im pojača odbranu, ali im je potreban neko ko može da napravi razliku.

Majls Marfi je njihov čovek. Marfi je definicija izraza “uber atleta”. Sve je tu, trzaj, brzina, snaga, ali pre svega želja da nametne svoju volju nad protivničkim igračima. To treneri najviše vole.

9. WASHINGTON COMMANDERS (RAZMENA SA ČIKAGO BERSIMA)
Will Levis, QB Kentucky

Ako neće Atlanta onda Vašington “skače” za mogućnost da draftuje kvoterbeka. U ovom izmišljenom scenariju, Bersi su ponovo napravili zamenu i za 9. pika su dobili od Komandersa 16. pika i pikove 2. i 3. runde na ovogodišnjem draftu.

Komandersima je potrebno uzbuđenje i nešto što će da razdrma ovu franšizu. Vil Levis je veoma talentovan ali i dalje sirov kao igrač. Ne okleva pod pritiskom. Uprkos tome što ima top u ruci, mora da radi na mehanici izbačaja lopte i da smanji broj prodatih lopti. Srećom po njega, u ovom scenariju ide kod jednog od najboljih ofanzivnih koordinatora u NFL-u Erika Bienemija.

10. PHILADELPHIA EAGLES
Lukas Van Ness, ED lowa

Nakon poraza u Superbolu, Filadelfija Iglsi su se malo rasuli u defanzivnoj liniji. Nekoliko igrača je potpisalo za druge timove i ostavilo Filu sa potrebom da popuni te rupe sada. Lukas Van Nes je idealno rešenje za njih sa desetim izborom. Van Nes je veoma raznovrstan defanzivni linijaš, sposoban da pokrije nekoliko pozicija. Poseduje snagu, hitrost i raznovrsnost da dominira u NFL-u.

11. TENNESSEE TITANS
Quentin Johnston, WR TCU

U poslednjih nekoliko godina, Tenesi je počeo postepeno da gubi talenat u napadu. Izgubili su dvojicu najboljih hvatača, nekoliko bitnih igrača iz ofanzivne linije i vreme je sada da se zameni taj gubitak. Krećemo sa hvatačem i Kventin Džonston je definicija vrhunske atlete. Kombinacija njegove konstitucije, brzine i eksplozivnosti se retko pronalazi kod hvatača, uz sposobnost stani/kreni za visok hvatača ga čini jedinstvenim. Od momenta kada stane na NFL teren praviće razliku.

12. HOUSTON TEXANS
Peter Skoronski, OT Northwestern

Nakon što su draftovali kvoterbeka budućnosti, Teksansima je neophodno da ga zaštite. Po meni Piter Skoronski je najbezbedniji igrač na ovom draftu. Startovao je sve tri godine na univerzitetu Nortvestern i svake godine je vidno napredovao. Tehnički potkovan sa sjajnim radom nogu, Skoronski može da igra na više pozicija u ofanzivnoj liniji. Možda nikada neće biti top 5 igrač na svojoj poziciji, ali je uvek dostupan i sigurno će biti bitan šraf u bilo kojoj ofanzivnoj liniji.

13. NEW YORK JETS
Paris Johnson Jr., OT Ohio State

Njujork Džetsi su jedan od retkih timova koji imaju mali broj falinki u njihovom sastavu. Ofanzivna linija je ključna stavka i odabirom Parisa Džonsona će rešiti tu muku. Džonson ima sve fizičke predispozicije koje treneri traže za ofanzivnog tekla. Ogroman raspon ruku uz jaku građu, Džonsonu je samo neophodan broj ponavljanja i utakmica na poziciji levog tekla za njegov dalji napredak.

14. NEW ENGLAND PATRIOTS
Will McDonald IV, ED lowa State

Patriote su se na početku međusezone uglavnom bavile ofanzivnom stranom lopte da bi popravile svoj prosečan napad od prošle sezone, na draftu ipak moraju da se okrenu odbrani. Nedostajao je igrač prekoputa Metjua Džudona da vrši konstantan pritisak na kvoterbeka i tu poziciju može da popuni Vil Mekdonald. Vrlo eksplozivan i brz, Donald dosta 1 na 1 situacija može da reši na brzinu, a ne sumnjam da će ga Bil Beličik staviti u najbolju moguću situaciju da maksimalno kapitalizuje sav svoj potencijal.

15. GREEN BAY PACKERS
Jaxon Smith-Njigba, WR Ohio State

Era Arona Rodžersa izgleda da je gotova i Pekersi se okreću mladom kvoterbeku Džordanu Lavu kojeg su izabrali pre nekoliko godina. Lavu će biti potreban neko ko trči sigurne rute i neko ko može brzo da napravi separaciju od svog čuvara i stvori prednost. Džejson Smit Ndžigba može da bude baš ono što je neophodno Lavu da razvije svoju igru i sigurnost u “džepu”. 

16. CHICAGO BEARS (RAZMENA SA VAŠINGTON KOMANDERSIMA)
Broderick Jones, OT Georgia

Napokon smo došli i do Čikago Bersa. Bersi su apsolutni pobednici bili sa nekoliko odličnih potpisanih slobodnih igrača i sada žele taj trend da nastave i na NFL draftu. Ofanzivna linija mora da se unapredi. Broderik Džouns je građen kao sekvoja drvo, ali njegov mentalitet je njegov glavni adut. On želi da “kazni i maltretira” odbrambenog igrača koji pokušava da priđe kvoterbeku, to je san svakog trenera ofanzivne linije.

Christian Gonzalez

17. PITTSBURGH STEELERS
Christian Gonzalez, CB Oregon

Stilersi nisu više sila kao nekada u NFL-u i zato je potrebno da se obnovi tim mladim talentovanim igračima. Imaju potrebu da unaprede poziciju kornerbeka i Kristijan Gonzalez je njihov čovek. Veoma brz i eksplozivan za njegovu visinu, Gonzalez se dosta fluidno i sa lakoćom kreće po terenu. Ne postoji defanzivna šema u kojoj se nije našao na koledž nivou, tu raznovrsnost treneri dosta cene.

18. DETROIT LIONS
Bryan Bresee, DL Clemson

Ponovo na redu su Lajonsi i ponovo će se fokusirati na poboljšanju njihove defanzivne linije. Ovog puta je u pitanju Brajan Brisi. Ovo popunjava potrebu Detroita za čovekom koji može da učvrsti sredinu defanzivne linije. Brisi je vrlo sposoban u igri protiv trčanja kao i igri protiv dodavanjem. Maksimalno koristi svoju kombinaciju veličine, fleksibilnosti i eksplozivnosti da poremeti ofanzivnu liniju.

19. TAMPA BAY BUCCANEERS
Anton Harrison, OT Oklahoma

Bakanirsi se nalaze u nekoj vrsti limba trenutno. Tom Brejdi se penzionisao, ali Tampa Bej nije odlučio da ode u kompletnu obnovu tima, već su zadržali sve svoje veterane i pokušaće još jednom da osvoje njihovu diviziju sa novim kvoterbekom. Pojačavanje ofanzivne linije je svakako prva stavka i Enton Herison će pomoći u tome. Herisona uz fenomenalan rad nogu krasi i odlična tehnika i korišćenje ruku. Vidljiv napredak poslednje dve sezone.

20. SEATTLE SEAHAWKS
O’Cyrus Torrence, OG Florida

Sihoksi se nalaze u odličnoj poziciji da urade kompletnu obnovu tima za dve godine. Iako možemo ponovo da se okrenemo odbrani sa ovim odabirom, ipak je potrebno da se pojača unutrašnjost ofanzivne linije. Osajrus Torenc je napravljen da igra ovu poziciju, veoma staložen, odličan balans plus sa lakoćom pomera ljude. Odličan je u blokiranju tokom trčanja.

21. LOS ANGELES CHARGERS
Dawand Jones, OT Ohio State

Los Anđeles Čardžersi mogu da ciljaju nekoliko pozicija od hvatača, defanzivne linije i kornerbekova. Ali ipak i dalje moraju da pronađu bolje rešenje na poziciji desnog tekla. Izabrati Davanda Džounsa ovako visoko je malo riskantno, ali može itekako da se isplati. Džouns je jedan od najvećih ljudi koji je igrao američki fudbal sa svojih 2.03m i 160kg. Njegov moć i veličina su mu najveći aduti, kao i svesnost koje su mu mane i limiti.

22. BALTIMORE RAVENS
Nolan Smith, ED Georgia

Rejvensi prvo moraju da reše problem koji su stvorili sa Lamarom Džeksonom pre samog NFL drafta, ali da se fokusiramo ovde na ono šta bi oni mogli da biraju. Pomoć u defanzivnoj liniji i na poziciji kornerbeka su prioritet za Baltimor i Nolan Smit je idealan za njih. Smit leti sa linije skrimidža i sjajno bi se uklopio u sistem Rejvensa kao spoljašnji lajnbejker.

23. MINNESOTA VIKINGS
Jordan Addison, WR USC

Nakon što su otpustili Adama Tilena, Minesoti je neophodno da obnovi i podmladi hvatački korpus. Po meni Džordan Adison je najbolji hvatač u ovoj draft klasi. Odlično trči sve rute, uz fleksibilnost i rad nogu sa lakoćom se otvara. Zna kako da manipuliše defanzivnim bekovima.

Kombinacija njega i jednog od najboljih hvatača u NFL-u Džastina Džefersona može biti kobna po protivničke odbrane.

24. JACKSONVILLE JAGUARS
Joey Porter Jr., CB Penn State

Posle veoma uspešne prethodne sezone, Džeguarsi veruju da su samo nekoliko delova od šampionskog tima. Jedna od pozicija koja im fali jeste kornerbek i nadaju se da će moći Džoi Porter mlađi da je popuni. Sin bivšeg vrhunskog igrača Džoija Portera starijeg, možda ne igra na istoj poziciji kao njegov otac ali fudbalski IQ i mentalitet je isti. Uz ogroman raspon ruku svako hvatanje će maksimalno otežati protivničkim hvatačima.

25. NEW YORK GIANTS
 Deonte Banks, CB Maryland

Iznenađujuće uspešna sezona sa Džajantse prošle godine rađa dosta nade i optimizma za narednu. Vraćaju im se startni QB i trkač uz nekoliko novih oružja u napadu, deluje da će ta strana lopte biti dobra. Potrebno je unapređenje na poziciji kornerbeka i to donosi Deonte Benks. Neverovatna agilnost i fluidnost u kretnji krasi Benksa pogotovo kada uzmemo u obzir njegovu visinu. Vrlo raznovrstan i odličan obarač.

Bijan Robinson

26. DALLAS COWBOYS
Bijan Robinson, RB Texas

Ovo deluje kao spoj napravljen u raju. Bidžen Robinson je prosto jedinstven igrač, generacijski talenat. Dalas je otpustio svog dugogodišnjeg trkača i vreme je za “novu krv”. Jedan od najnadarenijih sportista na njegovoj poziciji, retko kada možete da vidite čoveka sa 110 kilograma da se kreće sa lakoćom, brzinom i agilnošću kao Robinson. Ima potencijal da bude najbolji trkač u NFL-u.

27. BUFFALO BILLS
Trenton Simpson, LB Clemson

Tim Bafalo Bilsa nema puno rupa u sastavu,tako da vrlo lako mogu da izaberu najboljeg preostalog igrača. Iako Trenton Simson nije najbolji preostali igrač, ipak popunjava retku rupu koju Bilsi imaju, a to je na poziciji lajnbejkera. Simpsonu neće biti lako da zameni Tremejna Edmundsa koji je otišao u Čikago, ali ima fizičke predispozicije da nadoknadi dobar deo. Plus odličan je u blicu, nema oklevanja kod njega.

28. CINCINNATI BENGALS
Brian Branch, S Alabama

Malo se rasula odbrana Bengalsa, dvojica ključnih igrača iz odbrane su otišla i to mora da se nadomesti sada. Brajan Brenč je najbolji sejfti u ovoj draft klasi, ali njegova raznovrsnost mu dozvoljava da igra nekoliko pozicija. Igra neustrašivo ali veoma intelektualno, retko kada greši pritom je i najbolji obarač među defanzivnim bekovima.

29. NEW ORLEANS SAINTS
Calijah Kancey, DL Pittsburgh

Iako je malo sitan da za ovu poziciju Kalajdža Kensi je i dalje sila koja dosta remeti i uništava protivničku ofanzivnu liniju. Elitan prvi korak i eksplozivnost omogućava Kensiju da brzinom metka stigne i obori kvoterbeka. Odlično kombinuje svoje poteze i uglove da omete igru.

30 . PHILADELPHIA EAGLES
Emmanuel Forbes, CB Mississippi State

Iglsi nastavljaju da obnavljaju odbranu. Iako imaju startere i vrlo dobre kornerbekove, moraju da podmlade taj deo odbrane i Emanuel Forbs će imati sjajnu priliku da uči i jednog dana nasledi Derijusa Sleja i Džejmsa Bredberija. Forbs je mnogo bolja atleta od Sleja i Bredberija i odlično koristi svoj raspon ruku dok čuva hvatače. Ima elitnu sposobnost da locira loptu (6 presečana dodavanja je imao prošle sezone).

31. KANSAS CITY CHIEFS
Michael Mayer, TE Notre Dame

Možda čudno izgleda da Čifsi izaberu tajt enda u prvoj rundi jer imaju već najboljeg u NFL-u (Trevisa Kelsija), ali opet kada bolje sagledamo nije toliko suludo da baš to urade. Majkl Majer je najbolji tajt end prospekt u poslednjih nekoliko godina i ideja da se uklope on i Kelsi je potencijalna noćna mora za protivničke odbrane. Odlično blokira i veoma dobro trči rute, iako nije veoma brz i dalje je sposoban da se oslobodi za hvatanje.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.