Aktivnosti Sve vesti

Osnovan Nacionalni savet za sprečavanje negativnih pojava u sportu

U Srbiji je konstituisan novi Nacionalni savet za sprečavanje negativnih pojava u sportu u čijem radu učestvuje i predsednik Udruženja sportskih novinara Srbije Predrag Milinković. Predsednik Saveta je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, dok je njegov zamenik Aleksandar Vulin, a potpredsednik ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

„Savet treba da da odgovore na neka pitanja koja muče naše društvo već izvesno vreme“, naveo je Stefanović.

Nacionalni savet za sprečavanje negativnih pojava u sportu imaće pet radnih grupa:
1. Za oblast prevencije, sprečavanja i suzbijanja nedoličnog ponašanja u sportu
2. Za sprečavanje malverzacija u sportu
3. Za oblast dopinga u sportu
4. Za oblast kaznene politike za nedolično ponašanje u sportu
5. Za medijsku podršku borbi protiv nedoličnog ponašanja u sportu

„Kroz pet radnih grupa u kojima se nalaze stručne institucije i stručni pojedinci iz tih institucija, želimo da damo odgovor države, koja želi da najvažnija vest bude da naši reprezentativci i sportisti uzimaju medalje i da postižu zaista sjajne rezultate, a ne da nam ključne vesti budu nasilje, doping, nameštene utakmice i slično“, rekao je Stefanović.

Sednici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva pravde, kao i članovi Saveta ministar prosvete Mladen Šarčević, predstavnici Ministarstva zdravlja, Republičkog javnog tužilaštva, sportskih saveza, Udruženja sportskih novinara Srbije, Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta i Antidoping agencije.

Zadatak radne grupe za medijsku podršku borbi protiv nedoličnog ponašanja u sportu biće analiza medijskog praćenja i osmišljavanje strategije za promociju aktivnosti Saveta.

Slični saveti koji su imali cilj da spreče nasilje na sportskim priredbama formirani su i 2011. kada je premijer Mirko Cvetković postavljen za predsednika Saveta i 2013. na čijem čelu je bio tadašnji predsednik Vlade Ivica Dačić.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.