Sve vesti

UMRO MARKO MARKOVIĆ

 Doajen Srpskog i Jugoslovenskog sportskog novinarstva, naš kolega,    Marko Marković umro je u Beogradu u 77-oj godini, posle duge i teške bolesti.

 Rođen je u Leskovcu 1935. Blistavu novinarsku karijeru počeo je 1957. u Radio Prištini. Najveći deo radnog veka proveo u Radio televiziji Beograd.       

 Među pokretačima je eksperimentalnog programa Televizije Beograd i osnivač Sportske redakcije. Od 1961. uporedo radi na radiju i televiziji. Izveštavao je sa 40 evropskih i svetskih šampionata i olimpijskih igara. Pokrenuo je brojne radijske i televizijske emisije: Sportski pregled, Sportsku subotu, a više od 23 godine uređivao je i vodio popularni Indirekt.

Prenosio je na radiju oko 2 hiljade fudbalskih i kosarkaskih utakmica i uvek je govovrio da mu je radio ljubav, a televizija želja. Pribran, sa perfektnom dikcijom i bojom glasa, poslu je uvek prilazio profesionalno sa istom željom kao na počecima novinarske karijere. Pamte se njegovi prenosi najvećih uspeha jugoslovenskih sportista sirom sveta.

Od 1992. bio je odgovorni urednik Sportskog programa Radio televizije Srbije, zatim predsednik Udruženja sportskih novinara, a dobitnik je brojnih novinarskih i društvenih priznanja „Zlatnog mikrofona“ i „Nagrade za životno delo“ Udruženja novinara Srbije i Jugoslavije, godišenje nagrade RTS-a, nagrade Svetozar Marković, a dobitnik je i Oktobarske nagrade grada Beograda.

„Srećan sam što sam imao tu privilegiju, čast i zadovoljstvo da budem jedan od stvaralaca Radio Beograda“ – rekao je naš Marko Marković u emisiji „Vreme sporta i razonode“ na obeležavanju njegovog jubileja – pola veka u novinarstvu.

Marko Marković je obeležio zlatno vreme sportskog novinarstva Srbije i Jugoslavije i stekao brojne poštovaoce sirom sveta. Na televiziji Pink pokrenuo je Sportski program i emisije „Sporno“ i „Pink sport“.

Komemoracija povodom smrti Marka Markovića biće održana u utorak u 12 sati u Radio Beogradu. Vreme i mesto sahrane našeg kolege biće naknadno saopšetni.