Sve vesti

MONOGRAFIJA O SPORTSKOM SAVEZU SRBIJE

Monografija „Sportski savez Srbije 1945-2013“ autora Živka Baljkasa novinara „Politike“ i Dejana Stevovića novinara „Sportskog Žurnala“, predstavljena je u Beogradu u prisustvu velikog broja uglednih zvanica, sportista i sporskih radnika, nekadašnjih predsednika i generalnih sekretara SOFK Srbije, a od 1992. Sportskog saveza Srbije.

stevovic-i-nedeljkovicPredsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar je istakao da je ovom monografijom od zaborava otrgnut dragoceni deo istorije našeg sporta i predstavljeni brojni asovi, sportski radnici, treneri, novinari i pedagozi fizičkog vaspitanja koji su radom i rezultatima učinili srpski sport uspešnijim i bogatijim.

– Monografija svedoči i o lepim, ali i teškim  godinama srpskog sporta koji je upravo zalaganjem velike armije poštovalaca i pregaoca opstao i zabeležio rezultate na ponos budućih generacija – naglasio je Šoštar.

Recenzent, doajen sportskog novinarstva Srbije i Jugoslavije Vladeta Nedeljković istakao da je monografija kapitalno delo sportske publicistike u našoj zemlji.

– Svima koji su na bilo koji način pomenuti u ovoj izvanrednoj knjizi i po sadržaju i izgledu, Sportski savez Srbije je odao zasluženo priznanje, jer su dali veliki doprinos razvoju našeg sporta. Ovom knjigom možemo da se ponosimo pred svetom – rekao je Nedeljković, koji je 17 godina obavljao funkciju generalnog sekretara Udruženja sportskih novinara Jugoslavije.

Ugledne zvanice pozdravili su i državni sekretar za sport Predrag Peruničić i predsednik SOFK Srbije od 1977. do 1981. godine Svetozar Mijailović. Među brojnim gostima bili su Jasminko Pozderac direktor Zavoda za sport i medicinu sport i dr. Dane Korica generalni sekretar SSS.

Promociji monografije prisustvovao je autor Dejan Stevović, inače član Izvršnog odbora Udruženja sportskih novinara Srbije (USNS), dok je Živko Baljkas bio službeno sprečen jer izveštava sa Univerzijade u Kazanju.

SSS-1Fiskulturni sportski odbor Srbije (FISOS) formiran je 2. decembra 1945.  i prvi  predsednik bio je Vladimir Dedijer. Već u proleće 1946. odbor je promenio ime u Fiskulturni savez Srbije, a novi predsednik bio je Nemanja Marković. Ime je ponovo promenio 1952. u Sportski savez Srbije  i već 1954. imao je 22 granska saveza u članstvu. Savez organizacija za fizičku kulturu (SOFK) postao je  1961. Od juna 1992. je Sportski savez Srbije i prvi predsednik bio je Goran Aleksić.

Od 1945. do 2013. srpskim sportom rukovodilo je 18 predsednika i 12 generalnih sekretara. Sportski savez Srbije je trenutno najveća nevladina sportska organizcaija na Balkanu sa 196 članova, granskih sportskih saveza, oppštinskih sportskih saveza i organizacija.

U monografiji je predstavljen srpski sport do Prvog svetskog rata, između dva rata, u Drugom svetskom ratu, posle Drugog svetskog rata  od 1946. do 1992. i sport posle raspada SFRJ.