Saopštenja Sve vesti

Navijač Zvezde vređao trenera Baskonije na konferenciji za medije

sito-alonso

Udruženje sportskih novinara Srbije apeluje na klubove da izdaju akreditacije za utakmice isključivo profesionalcima – članovima USNS ili bilo kog drugog novinarskog udruženja (UNS, NUNS…). Samo tako se mogu sprečiti ostrašćeni navijači da prisustvuju konferencijama za medije i da vređaju trenere ili igrače.

Najnoviji incident zabeležen je posle meča košarkaške Evrolige između Crvene zvezde i Baskonije u Areni, kada je čovek, koji očigledno nije novinar, na zvaničnoj konferenciji počeo da psuje trenera gostujućeg tima Sita Alonsa. Obezbeđenje je izvelo nervoznog i nekulturnog navijača, ali je ostalo nejasno ko je ta osoba, kako je mogla da uđe u prostor za novinare, ko joj je odobrio akreditaciju i na osnovu čega.

Slični problemi dešavaju se često na važnim košarkaškim i fudbalskim utakmicama, koje organizuju Crvena zvezda i Partizan, ali i neki drugi klubovi. U novinarskim ložama mogu se videti deca, navijači, prijatelji i rodbina sportskih funkcionera. Dobijaju akreditacije, iako se nikad nisu bavili poslom novinara. Ne samo da takve osobe smetaju profesionalcima, već i ne plaćaju ulaznice.

FIFA, UEFA, FIBA Evropa, ULEB, MOK i ostale sportske organizacije, kao i Svetska asocijacija sportskih novinara (AIPS) jasno su propisali ko može dobiti novinarsku akreditaciju. U Srbiji se ti standardi često krše. Primera radi u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Holandiji, Belgiji i Skandinavskim zemljama u press ložu na stadionu i na konferenciju koja se održava posle utakmice, mogu da uđu samo profesionalci sa članskom kartom udruženja sportskih novinara tih država.

Kome nije u interesu da se već jednom sredi stanje na sportskim događajima u našoj zemlji? Zašto se ne konsultuje Udruženje sportskih novinara Srbije? Kako klupski press atašei kontrolišu ko je novinar, a ko nije? Klubovima je očigledno važnije da u svojim izveštajima napišu da je na utakmici bilo 250 novinara i fotoreportera, iako se za veliki broj akreditovanih, lako može utvrditi da se uopšte ne bave tim poslom.

Oznake

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.