Nagrade Saopštenja Sportske vesti Sve vesti

Predlozi za izbor Sportiste godine i najbolje novinare do 20. januara 2022.

Udruženje sportskih novinara Srbije i ove godine organizuje izbor “Sportiste godine” – tradicionalnu akciju kojom najuspešniji sportisti dobijaju odgovarajuće priznanje od onih koji su najmerodavniji da im jedno takvo priznanje dodele – od sportskih novinara. Molimo Vas da uzmete učešće u ovoj akciji i pošaljete predloge kandidata u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Rok za slanje predloga je 20.01.2022 godine.

Sve nagrađene sportiste i novinare, uz priznanja koja delimo, očekuju bogate nagrade

Što se tiče priznanja za najbolje pojedince u našem esnafu i ovog puta proglasićemo „Zlatni mikrofon”, „Zlatno pero“, „Kameru godine”, „Dopisnika godine“, „Mladi novinar godine“, dodeliti nagradu za „Životno delo”, a nagradu „Branka Prelević” uručićemo za doprinos razvoju ženskog sportskog novinarstva. Specijalna priznanja predviđena  su za „Izdavački poduhvat godine“ u elektornskoj i pisanoj formi, „Ekskluzivna vest”, „Ekskluzivni tv prilog” i „Najbolju TV priču“.

Kriterijumi za dodelu ovih nagrada su sledeći:

1.    “Zlatni mikrofon” – za ovo priznanje mogu konkurisati svi novinari iz elektronskih medija, koji su tokom godine imali veći broj originalnih reportaža, prenosa, priloga i drugih vrsta novinarskih izraza, kojima su obežili godinu i ostavili značajan trag u sportskom novinarstvu.

2.    “Zlatno pero” – Za ovo priznanje mogu konkurisati svi novinari iz štampanih medija, koji su tokom godine imali veći broj tekstova, reportaža, prenosa, feljtona ili drugih vrsta novinarskih izraza, kojima su obeležili godinu i ostavili značajan trag u sportskom novinarstvu.

3.    “Mladi novinar godine” – Za ovo priznanje mogu konkurisati svi novinari iz štampanih i elektronskih medija starosne dobi do 27 godina, koji su tokom godine imali veći broj tekstova, reportaža, prenosa, feljtona ili drugih vrsta novinarskih izraza, kojima su obeležili godinu i ostavili značajan trag u sportskom novinarstvu. Biće dodeljena dva priznanja – po jedno za predstavnika štampanih i elektronskih medija.

Kandidati za ova priznanja moraju imati besprekorno čiste biografije sa stanovišta moralnog i etičkog kodeksa, kao i da su svojim radom doprineli podizanju profesionalnog nivoa i ugleda sportskog novinarstva.

4.    “Kamera godine” – Za ovo priznanje mogu konkurisati snimatelji, kamermani i fotoreporteri koji su tokom godine imali veći broj zapaženih snimaka, fotografija, reportaža, prenosa… kojima su ostavili značajan trag u svojoj profesiji. I za ovo priznanje mogu konkurisati kolege koje imaju “čiste” biografije i koje su svojim radom značajno doprinele podizanju profesionalnog nivoa i ugleda sportskog novinarstva i fotografije.

5.    “Životno delo” – Podrazumeva se da za ovu nagradu mogu konkurisati sportski novinari, fotoreporteri, snimatelji, reditelji i kamermani koji su u svom dugogodišnjem radu dali izuzetno veliki doprinos podizanju ugleda, nivoa i sveukupnog tretmana profesije “sportski novinar”.

6.    “Dopisnik godine” – Za ovu nagradu mogu konkurisati dopisnici svih medija, koji su izveštavali o značajnim događajima, a zbog kriterijuma za dodelu nagrade “Novinar godine” ne mogu ući u ravnopravnu konkurenciju za istu. Kandidati za ovu nagradu moraju ispunjavati iste profesionalne uslove kao i za nagradu “Novinar godine”.

7.     “Ekskluzivna vest” – za ovu nagradu mogu konkurisati novinari iz štampanih medija.

8.    “Ekskluzivni TV prilog “ – za ovu nagradu mogu konkurisati novinari iz elektronskih medija. Prilog u sebi treba da sadrži ili ekskluzivnu informaciju, ili ekskluzivnu reportažu (intervju) o vrhunskim ličnostima iz sveta sporta

9.    “Nagrada Branka Prelević” – Za ovo priznanje mogu konkurisati sve žene sportski novinari koje su tokom godine imale više tekstova, reportaža, intervjua, feljtona itd. u kojima su na sebi svojstven način pisale ili govorile o sportu. Isti profesionalni uslovi važe i za ovu nagradu kao i za sve ostale.

10.    “Izdavački poduhvat godine u pisanom novinarstvu” – Specijalno priznanje dodeljuje se autoru knjige, monografije, feljtona, tj svih dokumentarnih formi izražavanja, koji su objavljeni u prethodnoj godini, čime je dat doprinos razvoju sportskog novinarstva.

11.    “Izdavački poduhvat godine u elektronskom novinarstvu” – Specijalno priznanje dodeljuje se autoru dokumentarnog filma, specijalnih TV emisija, serijalu emisija u trajanju od najmanje 30 minuta, koji su objavljeni u prethodnoj godini, čime je dat doprinos razvoju sportskog novinarstva.

12.    “Najbolja televizijska priča” – Za ovo priznanje, ekskluzivitet nije prioritet, već kvalitetna, zanimljiva priča, o bilo kom događaju, sportisti, klubu u formi reportaže, kratkog dokumentarnog filma i slično, u trajanju do 50 minuta.

Predloge za nagrade sa adekvatnim obrazloženjem i prilozima (tekstovi, fotografije, snimci) mogu slati redakcije, sekcije sportskih novinara, ali i svi sportski novinari pojedinačno, na e-mail adresu: office@usns.rs.

Sve predloge razmatraće sedmočlani žiri sastavljen od nauglednijih sportskih novinara.

Rok za slanje predloga je 20.01.2022. godine.

Ceremonija dodele priznanja kao i proglašenje sportiste godine obaviće se 25. februara 2022. O mestu održavanja ceremonije bićete naknadno obavešteni.

Za više informacija možete se obratiti predsedniku USNS, Petru Dendi na tel; 064-8611975, ili na E-mail: office@usns.rs.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.