Knjiga „Istorija i teorija fudbala“ sa interesantnim podnaslovom „Praktični priručnik za razumnog čoveka“ Aleksandra Ace Mihajlovića, nekadašnjeg fudbalera kruševačkog Napretka, Rijeke i Treviza, novinara „Politike“ i „Sportskog žurnala“, kolumniste NIN-a, izveštača sa nekoliko šampionata sveta i Evrope u fudbalu i Olimpijskih igara 1996. predstavljena je u restoranu „Kruševac“ u Beogradu  u prisustvu velikog broja kolega, prijatelja i članova porodice.

Mr Ivan Cvetković, sportski novinar „Politike“ i autor prikaza knjige istakao je u uvodnoj besedi:

– Pisati o fudbalu isto je teško kao „makazicama“ dati gol, ali se Aleksandar Mihajlović hrabro i uspešno upustio u poduhvat koji je podario srpskoj sportskoj publicistici redak i dragocen poklon. Usudio da zađe i u fudbalsku arheologiju otkrivši nam i neke nove, nepoznate detalje, ali i majstorski podsetivši na  neke događaje i ličnosti koje smo, neopravdano, zaboravili.

Cvetković je posebno ukazao na zanimljivu osobinu knjige: „da ne može mirno da se čita“:

– Čitalački doživljaj  ove knjige je kao praćenje fudbalske utakmice, kažete bravo za neki potez, ali dajete sebi prvo i da pitate „Zar je moralo baš tako“? Aleksandar Mihajlović je, kao odličan fudbaler kasnije i  sportski novinar, iskoristio prvo da o nekim stvarima u knjizi iznese i svoj stav i to je uradio po cenu da se nekima i ne dopadne…

Knjiga je, kao je rekao Aleksndar Mihajlović, nastajala punih šest godina i ne bi još ugledala svetlost dana da nije bilo finasijske pomoći rukometnog asa Rastka Stojkovića, na čemu mu se posebno zahvalio.

–  Hteo sam da je objavim prošle godine, jer je 2016. bila značajna za naš fudbal a to su svi zaboravili, posebno ljudi iz FSS. Nije obeležen redak i lep jubilej, 120 godina od kada se zakotrljala prva fudbalska lopta kod nas, pored Kule Nebojša podno Kalemegdana. Srećan sam što je konačno pred vama i nadam se da ćete uživati u čitanju. Voleo bih da knjiga nastavi da se piše i raste i posle Šampionata sveta u fubalu 2018. u Rusiji – rekao je Mihajlović.

U knjizi, kako kaže autor, ima nekolko celina koje obrađuju i događaje i ličnosti izmalo drugojačijeg ugla:

– Mladi novinari, ili kao volim da im tepam, „novinari u pokušaju“, često kažu da je kolevka fudbala Engleska. To nije tačno, fudbal se davno igrao u Kini na veoma sličan način, jer je lopta terana između dva pobodena bambusa… Posebno me je zaintrigirala istorija fudbala na našim prostorima za vreme i između ratova – Balkanskih, Velikog rata i Drugog svetskog rata. I za vrema ratova igrao se fudbal. Na primer 1942. u Beogradu je odigrana utakmica između SK „1913“ Dače Stojkovića, kasnije  „Velike Srbije“ i „Jugoslavije“, i BSK-a pred 7.000 gledalaca. Prle i Tihi im nisu smetali… Obrađeni su i neki malo poznati detalji o osnivanju Partizana, Crvene zvezde, kruševačkog „Car Lazara“, kasnije Napretka…

-Jedan deo knjige posvetio sam fudbalskim šampionatima sveta, ali ne kroz statistiku, ko je dao gol i ko je pobedio, već kako su i zašto upravo te dražave i gradovi dobili organizaciju… Na nagovor Leni Rifenštal, omiljenog nacističkog filmskog autora, Hitler je hteo da posle Olmpijskih igara u Berlinu 1936. organizuje 1938. i Prvenstvo sveta u fudbalu, ali ga je Gebels odvratio, pa ga je Žil Rime organizovao  u Francuskoj. Zaintrigirala me je i životna priča Ivice Beka, jednog od najpoznatijih reprezentativaca Jugoslavije na prvom Šampionatu sveta u Montevideu. Njegov otac, iako banatski Nemac, poginuo je na Kajmakčalanu kao srpski vojnik, a Ivica Bek je u Drugom svetskom ratu bio član francuskog Pokreta otpora.

Knjiga „Istorija i teorija fudbala“ / „Praktični priručnik za  razumnog čoveka“ autora Aleksandra Mihajlovića ima 519 strana i štampana je u tiraž od 1.000 primeraka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *